محقق هاروارد ادعا کرده است که سه میوه محبوب میتوانند برای سلامتی مضر باشند و باعث افزایش وزن شوند.
دکتر نیک نورویتز، محقق سلامت متابولیک، ادعا میکند که محتوای بالای قند در برخی میوهها میتواند به طور متابولیک مضر باشد و حتی خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد – نظریهای بحثبرانگیز که از شواهد قطعی پشتیبانی نمیشود.
او به میوههایی مانند انبه، انگور و جکفروت اشاره کرد که دارای مقادیر بالای فروکتوز (قند طبیعی) هستند، که میتواند باعث “آسیب به رودههای کوچک و همچنین کبد” شود.
او به فاکس نیوز گفت: “اظهارات کلی که میوهها ‘طبیعی و بنابراین سالم’ هستند و ‘شکر دارند و بنابراین ناسالم’، هر دو سادهسازیهای مضر هستند.”
او افزود: “میوههای مختلف ویژگیهای متفاوتی دارند که با خصوصیات منحصر به فرد افراد تعامل دارند.”
دکتر نورویتز گفت که انبه بالاترین سطح فروکتوز را دارد – حدود 30 گرم در یک انبه کامل در مقایسه با سیب که حدود 12.5 گرم دارد.
او به یک مطالعه در سال 2021 که در مجله نیچر منتشر شده است اشاره کرد که شواهدی از ارتباط مصرف زیاد فروکتوز با خطر بیشتر چاقی و سرطانهای مرتبط، مانند سرطان روده بزرگ، یافت.
بیشتر بدانیم: خواص شگفتانگیز میوهای برای درمان یبوست
با این حال، این مطالعه روی موشهایی انجام شده بود که شربت ذرت با فروکتوز بالا مصرف میکردند که با فروکتوز طبیعی موجود در میوهها متفاوت است، زیرا این شربت حاوی نشاسته ذرت و گلوکز نیست.
محققان کشف کردند که موشهایی که به مدت چهار هفته شربت ذرت با فروکتوز بالا مصرف کرده بودند، پرزهای روده (ساختارهای انگشتمانند که مواد مغذی از غذا را جذب میکنند) در روده کوچکشان حدود ۴۰ درصد طولانیتر از موشهایی بودند که چنین شربتی نخورده بودند.
موشهای تغذیهشده با شربت فروکتوز بالا همچنین وزن و چربی بیشتری به طور قابل توجهی افزایش دادند.
دانشمندان نتیجهگیری کردند که فروکتوز باعث بهبود بقا سلولها در پرزها میشود که منجر به طولانیتر شدن آنها میگردد. با تعداد بالای سلولها و پرزهای طولانیتر، بدن مواد مغذی بیشتری را جذب خواهد کرد. این موضوع میتواند منجر به جذب چربی بیشتر و افزایش وزن شود، بهویژه زمانی که با یک رژیم غذایی پرچرب ترکیب گردد.
دانشمندان همچنین تأثیر فروکتوز بر سلولهای سرطان روده بزرگ را مورد بررسی قرار دادند و متوجه شدند که فروکتوز میتواند با کمک به زنده ماندن طولانیتر سلولهای سمی در بدن، رشد تومور را افزایش دهد. در حالی که برخی از مطالعات نشان میدهند که فروکتوز میتواند آسیبرسان باشد، یک مرور ادبیات در سال ۲۰۱۴ توسط موسسه ملی پزشکی نشان داد که فروکتوز اثرات خاصی بر بدن ندارد که باعث افزایش وزن نسبت به مصرف شکر از منابع دیگر شود.
در واقع، کارشناسان انجمن قلب آمریکا اشاره میکنند که انبه بیش از ۲۰ ویتامین و مواد معدنی دارد، از جمله مقادیر بالای ویتامینهای A و C، محتوای بالای فیبر و مقدار زیادی آنتیاکسیدان که برای پیشگیری از سرطان کولون، بیماریهای قلبی و کنترل وزن مفید هستند.
میوهها به طور کلی به دلیل محتوای بالای فیبر خود برای حرکت منظم رودهها و هضم مفید هستند و همچنین پر از ویتامینهایی هستند که به بهبود سلامت چشم، تقویت سیستم ایمنی از طریق آنتیاکسیدانها و تنظیم فشار خون کمک میکنند.
دکتر نورویتس انبه را به عنوان میوهای با بالاترین میزان فروکتوز معرفی کرد – با حدود ۳۰ گرم فروکتوز در یک انبه کامل.
فارغالتحصیل دانشگاههای هاروارد و آکسفورد: بیان اثرات منفی مصرف بالای فروکتوز
فروکتوز نوعی شکر است که به طور طبیعی در میوهها، برخی سبزیجات و عسل یافت میشود. همچنین به طور رایج به غذاهای فرآوری شده به شکل شربت ذرت با فروکتوز بالا اضافه میشود.
تولیدکنندگان از شربت ذرت با فروکتوز بالا برای تولید نوشیدنیهای شیرینشده با شکر و غذاهای فوقفرآوری شده مانند نوشابهها، غلات صبحانه، محصولات لبنی مانند ماست و آبنباتها استفاده میکنند.
دکتر نورتوئیت پس از اشاره به اینکه انبه بیشترین میزان فروکتوز را دارد، سپس به جکفروت اشاره کرد که حدود ۱۵.۲ گرم فروکتوز در یک فنجان دارد، در حالی که یک فنجان بلوبری تنها ۷.۶ گرم فروکتوز دارد.
این میوه در سالهای اخیر به دلیل بافت مشابه آن با گوشت کشیده شده، به عنوان یک جایگزین گوشت گیاهی به شدت محبوب شده است.
با این حال، افرادی که مبتلا به دیابت هستند یا در معرض خطر سطح پایین قند خون قرار دارند، ممکن است توصیه شوند از جکفروت اجتناب کنند.
یک مطالعه همتای 2021 منتشر شده در مجله Scientific World Journal کشف کرد که عصاره جکفروت ممکن است سطح انسولین را افزایش داده و به طور قابل توجهی سطح گلوکز خون را کاهش دهد – که این امر برای افرادی که دارای نوسانات قند خون هستند، خطرناک است.
محققان دریافتند که موشهایی که عصاره برگ جکفروت مصرف کرده بودند، نسبت به سایر موشهایی که رژیم غذایی کنترل مصرف کرده بودند، سطح انسولین بالاتر و سطح گلوکز خون کمتری داشتند.
دانشمندان نتیجهگیری کردند که عصاره برگ جکفروت حاوی فلاونوئیدهایی است که ممکن است به جلوگیری از مرگ سلولی در پانکراس، ارگانی که انسولین تولید میکند، کمک کرده و در نتیجه تولید انسولین در بدن را افزایش داده و سطح قند خون را کاهش دهد.
کاهش ناگهانی سطح قند خون میتواند باعث دشواری در تمرکز، سرگیجه، درد قفسه سینه و تشنج شود. در درازمدت، این وضعیت میتواند باعث آسیب به مغز و گاهی حتی مرگ شود.
با وجود این، جکفروت به عنوان یک منبع خوب ویتامین C شناخته میشود، که یک آنتیاکسیدان قوی است و برای داشتن یک سیستم ایمنی سالم ضروری است.
جکفروت همچنین شناخته شده است که ترکیبات شیمیایی گیاهی به نام فیتوشیمیاییها مانند فلاونوئیدها، ساپونینها و تانینها تولید میکند که فواید ضدسرطانی دارند، مانند جلوگیری از تشکیل سلولهای سرطانی در بدن.
با وجود اینکه به عنوان جایگزینی برای گوشت خوک یا مرغ در بسیاری از غذاهای اصلی شناخته شده است، جکفروت نمیتواند در مقایسه با این محصولات حیوانی از نظر پروتئین رقابت کند.
یک فنجان جکفروت خام کمتر از سه گرم پروتئین دارد، در حالی که یک فنجان مرغ معمولی ۳۸ گرم پروتئین دارد.
محققان هشدار دادهاند که انگور، صرفنظر از رنگ آن، به دلیل محتوای بالای قند خود ممکن است مضر باشد.
انگور، چه سبز، چه قرمز، هرکدام ۱۲.۳ گرم فروکتوز در هر فنجان دارند، در حالی که یک موز تنها ۵.۷ گرم فروکتوز دارد.
خوردن مقدار زیادی انگور در یک زمان میتواند باعث شود که بدن نتواند فروکتوز را به طور مؤثر جذب کند و منجر به نفخ، گاز و ناراحتی معده شود، بهویژه اگر بر روی معده خالی مصرف شود.
علاوه بر این، تانینهای موجود در انگور میتوانند باعث تحریک پوشش معده شوند و در برخی افراد منجر به ناراحتی و اسهال شوند.
اما تحقیقات قبلی نشان دادهاند که مصرف انگور به سلامت قلب و بهبود حافظه کمک میکند.
میوههای کمفروکتوزتر شامل توتها، کیوی، مرکبات و میوههای غیر شیرین و کمکربوهیدرات مانند نارگیل، آووکادو و زیتون هستند.
وزارت کشاورزی ایالات متحده توصیه میکند که بزرگسالان روزانه ۱.۵ تا ۲ فنجان میوه مصرف کنند.
لینک منبع خبر : dailymail
نظرات کاربران