پایگاه خبری هامپوئیل
0

عید بدون نظارت: بازار در تب و تاب گرانی و بی‌سامانی

عید بدون نظارت: بازار در تب و تاب گرانی و بی‌سامانی
بازدید 26

در حالی که تنها چند روز تا شروع سال جدید باقی مانده و بازار شب عید و ماه مبارک رمضان با هم همسو شده، انتظار می‌رود دولت نظارت خود را بر بازار تشدید کند، اما نمایندگان مجلس مدعی می‌شوند که این نظارت کافی و مؤثر نیست. حتی یکی از نمایندگان در جلسه علنی مجلس روز گذشته اظهار کرد که معاون اول رئیس‌جمهور مسئول عدم نظارت و آزادی بازار است و بازار باید به طور خودجوش خودش را تنظیم کند.

او در یک تذکر به رئیس‌جمهور اظهار کرد که اگر توجهی به وضعیت بازار نشان ندهد و معاون اول خود را عوض نکند، اولین رئیس‌جمهور تک‌دوره‌ای خواهد بود.

با فاصله اندکی تا عید، انتظار می‌رود دولت با افزایش نظارت بر بازار شب عید، جلوی سوء استفاده‌های سوداگران را بگیرد، اما به نظر می‌رسد دولت این حداقل تدابیر را هم انجام نمی‌دهد.

علی علیزاده، نماینده مردم مراغه در مجلس یازدهم، در یک تذکر شفاهی به رئیس‌جمهور اظهار کرد: «مردم در شرایط بد اقتصادی و معیشتی دچار تورم و گرانی شده‌اند، و توانایی مبارزه با این مشکلات را ندارند. آنها دیگر نمی‌توانند با قیمت دلار، سکه و قیمت ماشین روبرو شوند و با مشکلاتی در تأمین نیازهای اولیه خود مواجه هستند.  تیم اقتصادی شما پیش از تشکیل دولت، بی‌کفایتی و بی‌عرضگی دولتمردان را به عنوان عامل اصلی نابسامانی اقتصادی معرفی می‌کرد، اما ما همچنان شاهد ناکامی‌ها و تلاش‌های بی‌ثمر این تیم هستیم. وضعیت اقتصادی کشور نتیجه‌ای از ناتوانی‌های فرماندهان اقتصادی شماست».

علیزاده اظهار کرد: «ضعف و بی‌توجهی شدید فرمانده اقتصادی دولت، یعنی آقای مخبر، عامل اصلی مشکلات فعلی است. با توجه به ورود ما به دوره جدید انتخاباتی، با این فرمان و فرمانده اقتصادی فعلی، اگر شما به انتخابات شرکت کنید، بدون شک نخستین رئیس‌جمهور تک‌دوره‌ای ایران خواهید شد. بنابراین، برای رضایت الهی و به دست آوردن رضایت مردم، بهتر است آقای مخبر را از موقعیت خود برکنار کنید تا امیدواری در مردم ایجاد شود و اقتصاد نیز بهبود یابد».

برای تشدید نظارت بر بازار در شب عید، جلساتی در کمیسیون کشاورزی و بررسی اصل 90 مجلس برگزار کردیم.

رحمت‌الله نوروزی، نماینده علی‌آباد کتول در مجلس یازدهم و منتخب مجلس دوازدهم، در گفت‌وگو با «شرق»، با اشاره به عدم نظارت صحیح دولت بر بازار در شب عید و ماه مبارک رمضان و اعمال فشار اقتصادی بر دوش مردم، بیان کرد:« من از مخالفان حذف ارز ترجیحی 9 میلیارد دلار بودم. دلیلم هم این بود که دولت موفق نیست و نمی‌تواند شرایط را به نحوی مدیریت کند که فشار اقتصادی بر مردم تحمیل نشود».

وی افزود: «همان زمان در جلسه‌ای که با حضور آقای میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه وقت، آقای خاندوزی وزیر اقتصاد و آقای ساداتی‌نژاد وزیر مستعفی جهاد کشاورزی تشکیل شد، مطرح کردم که نباید طبق تأکید رهبری فشار به سفره مردم بیاید و باید مراقب باشیم تا سفره مردم به دلیل فشار اقتصادی کوچک نشود».

نایب‌رئیس اول کمیسیون کشاورزی مجلس یازدهم، تأکید کرد: «اما متأسفانه نرخ تورم 46 درصد است و شاهد اثرات تورمی بر سفره مردم هستیم».

نماینده مجلس یازدهم و منتخب مجلس دوازدهم اظهار کرد: “مجلس یازدهم در حال اتمام است، اما ما در مجلس دوازدهم و دولت آقای رئیسی مسئولیت داریم که اقداماتی اساسی برای بهبود رفاه، اقتصاد و ایجاد شغل برای مردم را انجام دهیم، همچنین تورم را کنترل کرده و فرصت‌های شغلی برای جوانان فراهم کنیم و تلاش کنیم تا اشتغال مولد را تقویت و ثبات اشتغال را تضمین کنیم.”

نایب‌رئیس کمیسیون کشاورزی نیز درباره کنترل بازار در شب عید اظهار نمود: “وزرای اقتصاد و کشاورزی باید با همکاری دولت، ابتدا به حل مشکلات مردم در بازار شب عید و تأمین گوشت سفید و قرمز بپردازند، سپس بازار را تنظیم نمایند و شرکت‌های تعاونی شهری و روستایی را در این راه به کار بندند.”

او افزود: “متأسفانه تولیدکنندگان مرکبات در مناطق شمالی با مشکلاتی روبرو هستند و در آذربایجان خبرهای ناخوشایندی از تولید سیب در آن منطقه وارد می‌شود. ما از وزیر جهاد کشاورزی انتظار داریم که عده‌ای راحتی در شب عید را برای مردم فراهم کند و از تولیدکنندگان حمایت کند.”

نوروزی به این سؤال که آیا مجلس نظارتی بر دولت برای نظارت بر بازار در شب عید خواهد داشت، پاسخ داد: “به طبع، ما در کمیسیون کشاورزی و بر اساس اصل 90 از قانون اساسی، نظارت‌های لازم را بر دولت خواهیم داشت و برنامه‌هایی برای کاهش فشارهای احتمالی در شب عید داریم.”

مخبر: “بهتر است بازار به خود خودش رها شود تا بتواند خودش را تنظیم کند”.

عبدالناصر درخشان، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس یازدهم، همچنین انتقاداتی را نسبت به نظارت ضعیف دولت بر بازار شب عید و ماه مبارک رمضان بیان کرده است. او در مورد اظهارات معاون اول رئیس‌جمهور درباره بازار شب عید به “شرق” اظهار نظر کرده است که: “دولت همواره در این سال‌ها در امور مربوط به قیمت‌گذاری و تنظیم بازار و شورای رقابت دخالت داشته است، اما اکنون آقای مخبر به‌عنوان معاون اول رئیس‌جمهور می‌گوید بازار خودش، خودش را تنظیم کند‌”.

وی افزود: “البته این حرف آقای مخبر حرف قشنگی برای اقتصاد پایدار و اقتصاد دارای چارچوب است و بازار در این شرایط خودش را تنظیم می‌کند، اما وقتی چارچوب‌ها مشخص نباشد و دولت همیشه در بازار دخالت داشته است، اکنون چطور می‌خواهد بازار را یک‌شبه رها کند و انتظار داشته باشد بازار خودش را تنظیم کند؟‌”.

نماینده مردم ایرانشهر و سرباز در مجلس یازدهم تأکید کرد: “به اعتقاد من این حرف درستی در بازار فعلی کشور ما نیست. اگر‌چه طبق استانداردهای بازار جهانی این حرف درستی است، اما این حرف در شرایط فعلی کشور ما جواب نمی‌دهد و هر چیزی را باید بر اساس استانداردهای آن کشور بسنجیم‌”.

درخشان همچنین تأکید کرد: “متأسفانه مردم از نظر شرایط اقتصادی شدیدا در تنگنا هستند و در تأمین نیازهای شب عید خود با مشکلات جدی مواجه‌اند. انتظار می‌رود دولت توجه و برنامه‌ای ویژه برای چند روز آینده داشته باشد تا شرایط کمی تسهیل شود‌”.

عضو کمیسیون صنایع و معادن با انتقاد از یله و رها‌شدن بازار شب عید از سوی دولت بیان کرد: “وقتی دولت می‌گوید بازار خودش را تنظیم کند، چه انتظاری می‌توانیم داشته باشیم؟ با وجود دخالت‌های شدید دولت طی سال‌ها در بازار آیا اکنون می‌خواهد عقلایی فکر کند؟ اگر این‌طور است چرا تا‌کنون این‌گونه عمل نکرده است و سالیان سال دولت‌ها در همه امور بازار دخالت کرده و تنظیم‌گری داشته‌اند، برنج و گندم وارد کرده و در شورای رقابت قیمت‌گذاری می‌کند و تنظیم بازار دارد؟ چرا اکنون یکباره به فکر تغییر این روند افتاده است؟ اینها مواردی است که باید بررسی شود و پیشنهاد می‌شود دولت مسئولیت تأمین نیاز بازار شب عید را قبول کند، نه اینکه یکباره دست به تغییر رویکرد بزند و بازار را به هم بریزد‌”.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده بیشتر