پایگاه خبری هامپوئیل
0

افت شدید بورس در معاملات امروز.

افت شدید بورس در معاملات امروز.
بازدید 19

بازار سرمایه در حالی امروز کار خود را پس از تعطیلات نوروزی به شکل جدی آغاز کرد که در ساعت‌های اولیه روز در مسیر ریزشی قرار گرفت.

به گزارش خبرنگار اقتصادی هامپوئیل، یک کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: امیدی به بهبود وضعیت اقتصاد ایران نداریم. زیرا وقتی اقتصاد ایران بهبود نیابد، انتظار نمی‌رود که تغییرات جدی در بورس اتفاق بیفتد.

بازار سرمایه امروز پس از تعطیلات نوروزی با ورود جدی به کار آغاز شد، اما در ساعات ابتدایی روز با مسیر نزولی روبرو شد.

این در حالی است که سال ۱۴۰۲ برای بازار سرمایه خیلی موفق نبود. تحلیل‌ها نشان می‌دهد که اوایل سال ۱۴۰۲ بازار سهام به خوبی عمل می‌کرد و توانست در میانهٔ اردیبهشت ماه به رکورد ۲ میلیون و ۵۳۵ هزار واحدی برسد. با این حال، هنگامی که به تابستان نزدیک شدیم، از تحرکات اولیهٔ سال گذشته کاسته شد و بازار بیشتر در مرحلهٔ رکود قرار گرفت. به طور کلی، انتظار می‌رفت که نیمهٔ دوم سال دیگری برای بورس باشد، اما همچنان بازار در حال کساد بود و ورود به دورهٔ جدیدی از رکود و نااطمینانی شد.

کارشناسان معتقدند که بازار سرمایه یک سال رکودی را پشت سر گذاشته است. عواملی همچون سیاست‌های دولت و بانک مرکزی می‌توانند به عنوان دلایلی مؤثر بر این رکود مطرح شوند که اقتصاد را به سمت بحران کشانده و بنگاه‌های تولیدی را با چالش‌های جدیدی روبرو ساخته‌اند.

سه پارامتر اثرگذار روی بورس

در این زمینه، همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه، با اشاره به وضعیت بورس، بیان می‌کند: سه عامل بر بورس تأثیرگذار بوده‌اند. اولین عامل، قیمت‌گذاری دستوری است که بخشی از صنایع را آسیب زده است. عامل دوم، نرخ بهره بسیار بالا است که اثرات آن در کاهش شاخص بورس و دارایی‌های دیگر قابل مشاهده است.

وی اظهار می‌کند: با توجه به فروش اوراق ۳۰ درصدی در پایان سال، این مسئله تشدید شده است. عامل دیگر، اختلافات شدید ارز دولتی و ارز آزاد است که در پایان سال به ۳۰ درصد رسیده است. به عبارت دیگر، شرکت‌های صادرکننده تا حدود ۳۰ درصد از دارایی و درآمد خود را به صورت دودستی واردکنندگان ارائه می‌دهند. به همین دلیل، تعداد کمتری از شرکت‌ها به صادرات روی می‌آورند.

این کارشناس بازار سرمایه هشدار می‌دهد: عوامل دیگری نیز مثل دخالت دولت در درآمدهای شرکت‌ها و قوانین ناپایدار و تغییرات ناگهانی مانند نرخ خوراک پتروشیمی و نرخ گاز و عوارض صادراتی، باعث می‌شوند که شرایط بازار سرمایه مناسب نباشد.

دارابی بیان می‌کند: این مسائل در سال ۱۴۰۳ هم ادامه داشته و مگر اینکه تغییراتی در این زمینه انجام شود، شرایط به طور چشمگیری تغییر نخواهد کرد.

وی تأکید می‌کند: البته در ابتدای سال دوره دوم انتخابات مجلس برگزار می‌شود که تشکیل مجلس جدید و همچنین در فصل پاییز، انتخابات آمریکا، اهمیت خاصی دارد.

این کارشناس بازار سرمایه به یادآوری می‌کند: با توجه به این شرایط، امیدی به بهبود وضعیت اقتصاد ایران نیست. زیرا وقتی اقتصاد ایران نفس نمی‌کشد، انتظار تغییرات جدی در بورس نیست، زیرا بورس، نمایندهٔ بخش واقعی اقتصاد است و بدون همراهی بخش واقعی اقتصاد، تنها امید باقی‌مانده به تورم است. اما تورم نیز با توجه به قیمت‌گذاری دستوری و نرخ ارز، به طور کامل در حساب شرکت‌ها منعکس نمی‌شود و شرکت‌ها به شدت تضعیف می‌شوند.

افت شدید بورس در معاملات امروز.

بورس همچنان درجا می‌زند؟

دارابی به این سؤال که آیا با این شرایط، بورس در سال جدید درجا خواهد زد، پاسخ می‌دهد: این وابسته به این است که آیا می‌توانیم با استفاده از مثلث قیمت‌گذاری دستوری، نرخ بهره و نرخ ارز، بازار را نجات دهیم یا خیر. همچنین تصمیماتی که دولت در سال جدید درباره اقتصاد کشور می‌گیرد نقش مهمی در این زمینه دارد.

وی با اشاره به نرخ ارز در سال ۱۴۰۳، اظهار می‌کند: این قابل پیش‌بینی نیست. نرخ ارز به طور قابل توجهی به سیاست‌های دولت بستگی دارد، اما در حال حاضر، نرخ ارز دولتی به دلیل فاصله بزرگی با نرخ ارز بازار آزاد، باعث ایجاد صف ارزی برای واردات شده است. به علاوه، صادرکنندگان هیچ انگیزه‌ای برای صادرات ندارند.

این کارشناس بازار سرمایه تأکید می‌کند: کسری تراز تجاری کشور به بیش از ۱۵ میلیارد دلار رسیده است. ما تقریباً سه سال درگیر انتقال ۶ میلیارد دلار مطالباتمان از کره‌جنوبی بودیم.

دارابی یادآور می‌شود: اکنون که ما با یک کسری تراز تجاری ۱۵ میلیارد دلاری روبرو هستیم، این نشان می‌دهد که بازار ارز دچار مشکلات بزرگی است و باید هر چه زودتر این نرخ‌ها را تصحیح کنیم.

وی تأکید می‌کند: اگر این نرخ‌ها تصحیح نشوند، شوکی که در آینده رخ می‌دهد، بسیار شدیدتر خواهد بود و بنابراین باید به سرعت تدابیری برای این موضوع اندیشید.

این کارشناس بازار سرمایه تاکید می‌کند: اگر نرخ ارز به ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان ادامه پیدا کند، مشکلاتی که نرخ ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی به اقتصاد وارد کرده بود، تکرار خواهد شد و در نهایت منجر به خروج منابع و کالاها از کشور خواهد شد.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده بیشتر