پایگاه خبری هامپوئیل
0

تاثیر نرخ جدید تسعیر ارز بر سودآوری شرکت‌ها: فرصت یا چالش؟

تاثیر نرخ جدید تسعیر ارز بر سودآوری شرکت‌ها: فرصت یا چالش؟
بازدید 19

واکنش بازار سرمایه به اعلام نرخ جدید تسعیر ارز به شکل جالبی بود؛ به گونه‌ای که در ابتدای روز (۱۹ فروردین ۱۴۰۳)، شاخص کل با رشد ۵ هزار واحدی مواجه شد. بانک ملت به تنهایی با رشد ۳٬۲۰۰ واحد به این رشد کمک کرد؛ حتی در زمان باز شدن بازار، این نماد با یک صف خرید عجیب به میزان ۳۰۰ میلیونی همراه بود و این اتفاق می‌تواند گروه بانکی که یکی از گروه‌های ریالی و تاثیرگذار بر شاخص‌های بورسی است را با یک شوک مثبت همراه کند.

به گزارش قتصادی هامپوئیل بانک مرکزی برای گزارشگری مالی پایان سال ۱۴۰۲، نرخ تسعیر اقلام پولی دارایی‌ها و بدهی‌های ارزی شبکه بانکی کشور را بر اساس نرخ خرید حواله ETS مرکز مبادله ارز و طلای ایران در تاریخ ۲۸ اسفند ماه ۱۴۰۲ تعیین کرد که طبق آن، نرخ تسعیر دلار از ۲۵ هزار تومان به نزدیکی ۴۰۲۰۰ تومان افزایش یافت.

مدت‌هاست که نرخ ارز در ایران پایدار نیست و دائماً در نوسانات شدید به سر می‌برد؛ این موضوع نه تنها به این دولت و آن دولت مرتبط نیست، بلکه چندین سال است که گریبان اقتصاد ایران را گرفته است. به همین دلیل، شرکت‌هایی که معاملات خود را با ارز انجام می‌دهند، همواره ممکن است با سود و زیان درگیر شوند.

برای مثال، فرض کنید کالایی به یک کشور خارجی با قیمت ۱۰ هزار دلار فروخته شده است و در زمان فروش، نرخ دلار ۵۰ هزار تومان باشد. اگر در زمان دریافت پول، نرخ دلار از ۵۰ هزار تومان بالاتر رفته باشد، شرکت سود کرده و اگر کمتر از ۱۰ هزار تومان شود، ضرر می‌کند. به این افزایش یا کاهش درآمد، سود یا زیان ناشی از تسعیر می‌گویند. در اینجا، اثرات نرخ تسعیر ارز بر صورت‌های مالی قابل درک می‌شود؛ نرخی که می‌توان آن را به معنی تجدید ارزیابی در دارایی‌های ارزی بصورتی که ارزش آن‌ها با نرخ‌های جدید محاسبه می‌شود، نیز نامید.

به طور ضروری باید ذکر کرد که دارایی‌های ارزی بانک‌ها، اصولاً مطالباتی از بنگاه‌ها هستند و بخشی از آن‌ها به دلیل تحریم‌ها مسدود شده‌اند؛ بنابراین، انتظار اینکه تغییرات نرخ تسعیر ارز بر صورت‌های مالی شرکت‌ها تأثیر زیادی داشته باشد، باید کمتر باشد؛ اما همچنان تأثیر رشد چنین نرخی و رسیدن آن به عدد ۴۰ هزار تومان نباید نادیده گرفته شود.

این تأثیر به قدری بوده است که امروز (۱۹ فروردین ۱۴۰۳) در ساعات اولیه بازار سرمایه، شاخص کل با رشد ۵ هزار واحدی مواجه شد، که بانک ملت تنها با افزایش ۳٬۲۰۰ واحد، به رشد شاخص کل کمک کرد. حتی این نماد در ابتدای بازار با یک صف خرید عجیب ۳۰۰ میلیونی همراه بود.

این خبر به تنهایی می‌تواند گروه بانکی که یک گروه ریالی و تأثیرگذار بر شاخص‌های بورسی است را با شوک مثبت همراه کند. به عنوان مثال، همان بانک ملت با انتشار یک اعلامیه شفاف، سودهای ناشی از افزایش نرخ تسعیر ارز را ۶۵ هزار میلیون تومان اعلام کرد.

تاثیر نرخ جدید تسعیر ارز بر سودآوری شرکت‌ها: فرصت یا چالش؟

با رشد ناپایدار نرخ دلار، صنایع اصلی مانند فلزات اساسی و پتروشیمی نیز به طرف دیگری از بازار سرمایه کشیده می‌شوند. انتظار می‌رود در آینده‌ای نه چندان دور، این صنایع مورد توجه قرار گیرند. به همین دلیل، رشد بازار امری غیر غافلگیرنده است و انتخاب صندوق‌های اهرمی ممکن است این تأخر بورس نسبت به سایر بازارها را تا حدودی جبران کند.
در تصویر زیر، وزن سهام بانکی در صندوق‌های اهرمی به خوبی نمایان شده است. به نظر می‌رسد که در روزهای آتی، صندوق‌هایی که وزن بیشتری به گروه بانکی اختصاص داده‌اند، مورد توجه بیشتری از بازار برخوردار خواهند بود و عملکرد بهتری را ارائه خواهند داد.
به عنوان مثال، دو صندوق اهرمی با تخصیص تقریبی ۷ درصد به سهام بانکی، در جبهه این رقابت پیشتاز هستند!

تاثیر نرخ جدید تسعیر ارز بر سودآوری شرکت‌ها: فرصت یا چالش؟

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده بیشتر