پایگاه خبری هامپوئیل
0

۱۵ گونه گوشتخوار به جمع فسیل‌های مراغه پیوستند

۱۵ گونه گوشتخوار به جمع فسیل‌های مراغه پیوستند
بازدید 57

دیرینه‌شناس ایرانی درباره مراغه اظهار کرده است که گوشت‌خوارانی مانند خانواده‌های گربه، خرس، راسو و کفتار از جمله تنوع‌بخش‌ترین اجزای جانوری منطقه فسیلی مراغه هستند.

او اعلام کرده که در روزهای اخیر، دو گونه دیگر از گربه‌سانان به تایید رسیده و تعداد گونه‌های این پستانداران به ۱۵ مورد افزایش یافته است.

غلامرضا زارع، در گفت‌وگویی با خبرنگار ایرنا، افزوده است که گونه‌های جدیدی که اخیراً از منطقه «آهق» مراغه استخراج شده‌اند، به خانواده‌های «Pristifelis attica و Paramachaerodus orientalis» تعلق دارند.

وی بیشتر تأکید کرده که گوشت‌خواران در انتهای زنجیره غذایی جانوری قرار دارند و افزوده است که به دلیل وسعت منطقه، نقش آن‌ها در شناخت جغرافیایی، آب و هوا و محیط زیست دیرینه منطقه فسیلی مراغه بسیار حیاتی است.

گوشتخواران معروف منطقه فسیلی مراغه

رئیس اداره محیط زیست مراغه اظهار کرد که معروف‌ترین گوشتخواران در منطقه فسیلی مراغه عبارتند از ببر دندان شمشیری و خرس‌ها.

او افزود که ببر دندان شمشیری به دلیل داشتن دو دندان نیش‌بلند و جثه بزرگش، به عنوان یکی از معروف‌ترین گوشتخواران این منطقه شناخته می‌شود. «زارع» نیز اظهار داشت که روش شکار ببر دندان شمشیری به دلیل داشتن دندان‌های نیش‌بلند و ایجاد پارگی‌های زیاد، برای بسیاری از مردم و پژوهشگران جذاب است.۱۵ گونه گوشتخوار به جمع فسیل‌های مراغه پیوستند

وی علت انقراض ببرهای دندان شمشیری را مرتبط با شکارهای انجام شده توسط جانوران با جثه بزرگ، تغییرات آب و هوا و مهاجرت علف‌خواران نام برد.

همچنین، مراغه یک نوع خرس خاص خود را دارند.

دیرینه‌شناس ایرانی اعلام کرد که خرس معروف به “Indarctosmaraghanus” به دلیل معرفی اولین بارش از منطقه فسیلی مراغه، جزء گوشتخواران خاص این منطقه به شمار می‌رود.

به گفته «زارع»، تشابه گوشتخواران منطقه فسیلی مراغه با نواحی فسیل مهره‌دار میوسن در کشورهای یونان، ترکیه، چین و هند، حاکی از وجود محیط زیست یکسانی در آن دوره است.۱۵ گونه گوشتخوار به جمع فسیل‌های مراغه پیوستند

“زارع” اعلام کرد که تا به حال 102 گونه از پستانداران مختلف از منطقه فسیلی مراغه استخراج شده و به عنوان یکی از مهمترین منابع جهانی معرفی شده‌اند.

با توجه به گزارش ایرنا، کارشناسان معتقدند ایجاد و ثبت ژئوپارک مراغه می‌تواند یکی از راهکارهای عملیاتی برای بهره‌برداری اقتصادی و توسعه گردشگری این منطقه باشد. در این راستا، کارگروه ایجاد و ثبت ژئوپارک سهند به مرکزیت مراغه تشکیل شده است، اما تاکنون فعالیت‌های آن به دلیل مشکلات مالی متوقف شده است.

منطقه فسیلی مراغه به دلیل تنوع فسیل‌های پستانداران میوسن فوقانی جایگاه بسیار مهمی در مقیاس جهانی دارد. حفظ‌شدگی بالای فسیل‌ها، فراوانی قطعات در لنزهای فسیلی و تنوع گونه‌های یافت شده از ویژگی‌های بارز این منطقه است.

منطقه فسیلی مراغه به عنوان یکی از پنج منطقه پراهمیت دارای فسیل مهره‌داران جهان شناخته می‌شود و از نظر ذخیرگاه دیرینه‌شناسی و مطالعه جغرافیای دیرینه در صفحه “اوراسیا” اهمیت ویژه‌ای دارد. این منطقه با کاوش و استخراج جدید می‌تواند به معرفی بیش از پیش ظرفیت‌های جهانی برسد.

به گفته مسئولان و بر اساس تحقیقات زمین‌شناسی و فسیل‌شناسی، فسیل‌های استخراج شده از منطقه فسیلی مراغه به اجداد حیوانات امروزی در آفریقا تعلق دارد. این موضوع باعث جذابیت بیشتر مطالعات دیرینه‌شناسی در این منطقه می‌شود.

بر اساس مطالعات دیرینه‌شناسی، اطراف سهند در گذشته زیستگاه پستانداران بزرگ مهره‌داری بوده است که پس از میلیون‌ها سال، این منطقه به عنوان منطقه فسیلی “مراغه” شناخته می‌شود.

در آن زمان، گله‌های زرافه و اسب در این منطقه دورانی بسیار فعال را تجربه می‌کردند، و صداهای پای فیل‌ها و کرگدن‌ها به همراه غرش ببرها، زمین و آسمان را لرزان می‌کرد.

وجود نسل‌های همین پستانداران در ساواناهای امروزی آفریقا نشان می‌دهد که تنها تعداد اندکی از آن‌ها از شرایط زیستی منحصر به فرد سهند به سمت سایر مناطق جهان کوچ کرده‌اند.

مجید میرزایی عطاآبادی، دانشجوی دوره دکتری دیرینه‌شناسی از دانشگاه هلسینکی فنلاند و عضو هیئت علمی دانشگاه زنجان، درباره وضعیت سهند در آن زمان به این شکل صحبت می‌کند که “قبل از مرگ‌ومیر بزرگ جانوران به دلیل فوران‌های آتشفشان سهند، تغییرات گسترده‌ای در آب و هوا رخ داده بود.”

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده بیشتر