پایگاه خبری هامپوئیل
0

عیدی کارگران در سال 1403: مبالغ، نحوه محاسبه و نکات مهم

عیدی کارگران در سال 1403: مبالغ، نحوه محاسبه و نکات مهم
بازدید 27

کارفرمایان باید 2 ماه پایه حقوق را به عنوان حداقل عیدی و سه ماه پایه حقوق را به عنوان حداکثر عیدی و پاداش آخر سال به نیروهای کار خود بدهند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی هامپوئیل، هر سال، مطابق قانون سال ۱۳۷۰ مجلس شورای اسلامی، پرداخت عیدی و پاداش پایان سال به کارگران صورت می‌پذیرد. مطابق مصوبات شورای عالی کار، مبنای تعیین عیدی پایان سال برای تمامی کارگران مشمول قانون کار، حداقل دو و حداکثر سه برابر مصوبه دستمزد است. هر کارفرما باید به ازای هر سال کار، به نسبت یک سال کار، مبلغی معادل ۶۰ روز آخرین مزد را به عنوان عیدی و پاداش به کارگران خود پرداخت نماید. این مبلغ نباید از حداقل ۹۰ روز مزد روزانه قانونی کمتر یا بیشتر باشد. همچنین، پرداخت عیدی به کارگرانی که کمتر از یک سال در کارگاه فعالیت کرده‌اند، الزامی است و مبلغ آن بر اساس فرمول حداقل مزد روزانه قانونی و ایام کارکرد محاسبه می‌شود.

در هر سال، شورای عالی کار افزایشی در دستمزد اعلام می‌کند. به عنوان مثال، در سال گذشته، حداقل دستمزد کارگران با افزایش ۲۷ درصد به ۵ میلیون و ۳۰۸ هزار و ۲۸۲ تومان ارتقاء یافت. با توجه به این افزایش دستمزد، کارگران امسال می‌توانند حداقل ۱۰ میلیون و ۶۱۶ هزار و ۵۶۴ تومان و حداکثر ۱۵ میلیون و ۹۲۴ هزار و ۸۴۶ تومان عیدی دریافت کنند.

این حق برای افرادی که به دلایلی همچون تعطیلی، تعدیل نیروی کار، بیماری، نیاز به مرخصی استعلاجی، قطع رابطه کار، تغییر شغل، حوادث طبیعی، بحران‌های اقتصادی یا فصلی یک سال کار کامل را در یک کارگاه یا محل کار مشخص نکرده باشند، اعمال می‌شود. این افراد نیز مطابق قانون، مستحق دریافت عیدی و پاداش هستند.

قانون برای پرداخت عیدی به کارگران ساعتی، پاره وقت، فصلی، اخراجی و آزمایشی نیز ملاحظات خاصی را در نظر گرفته است، همانطور که ایسنا نوشت.

عیدی و پاداش کارگران اخراجی و مستعفی

کارگرانی که در طول سال با کارفرما رابطه خود را قطع می‌کنند، کارگرانی که در این دوره از خدمت مستعفی، اخراج یا بازنشسته می‌شوند، و یا به هر شکل دیگری رابطه آنان با کارگاه قطع می‌گردد، بر اساس مدت کارکرد و ماه‌هایی که در طول سال کار کرده‌اند، مستحق دریافت عیدی و پاداش سالانه خواهند بود.

عیدی کارگران در دوران مرخصی

مطابق ماده ۷۴ قانون کار، اگر ایام مرخصی استعلاجی کارگران توسط کمیسیون پزشکی سازمان تأمین اجتماعی تأیید شده باشد، این ایام به عنوان بخشی از سوابق کار آنها در نظر گرفته می‌شود. به این ترتیب، روزهای مرخصی استعلاجی مشمول پرداخت مزایای مختلفی مانند سنوات خدمت، حق اولاد، مرخصی استحقاقی، عیدی و پاداش سالانه می‌شوند و کارفرما ملزم به پرداخت این مزایا می‌باشد.

عیدی و پاداش کارگران آزمایشی

ضروری است بدانید که دوره آموزشی یا آزمایشی در قرارداد کار به عنوان بخشی از سابقه کاری کارگران در نظر گرفته می‌شود. طبق ماده ۱۱ قانون کار، تمام حقوق و مزایای مربوط به این دوره، از جمله سنوات، عیدی و پاداش، باید توسط کارفرما پرداخت شود. بنابراین، افرادی که به عنوان کارگران آزمایشی به خدمت گرفته می‌شوند، حق دریافت عیدی و پاداش را دارند، و کارفرما موظف است تمام حقوق مرتبط با دوره آزمایشی را پرداخت کند. در صورتی که قطع رابطه کاری از سوی کارگر اتفاق بیافتد، به طور طبیعی باید به اندازه مدت خدمت حقوق و مزایا را دریافت کند.

عیدی و پاداش کارگران پاره وقت

طبق ماده ۳۹ قانون کار، مزد و مزایای کارگرانی که به صورت نیمه وقت یا کمتر از ساعات قانونی تعیین شده به کار اشتغال دارند، بر اساس نسبت ساعات کار انجام گرفته محاسبه و پرداخت می‌شود.

عیدی و پاداش کارگران ساعتی

در مورد کارگران ساعتی که دستمزد ثابت ماهانه ندارند و درآمد آنها در هر ماه متغیر است، برای محاسبه عیدی و پاداش، از میانگین حقوق سه ماه آخر خدمت آنها به عنوان مبنای محاسبه استفاده می‌شود.

عیدی و پاداش کارگران فصلی

مبلغ عیدی و پاداش برای کارگران کارگاه‌های فصلی و دیگر کارگاه‌های مشمول قانون کار، که کمتر از یک سال در کارگاه مشغول به کار بوده‌اند، باید بر اساس مبلغ ۶۰ روز آخرین مزد و نسبت به تعداد ایام کارکردشان در سال محاسبه گردد.

عیدی و پاداش کارگران کارمزدی

در محاسبه وجوه عیدی و پاداش پایان سال برای کارگران کارمزدی، مزد مورد عمل به معنای متوسط کارمزدی دریافتی آنها است، که بر اساس مدت ایام کارکرد در سال محاسبه می‌شود.

شرط دریافت عیدی کامل

به‌رغم تعیین مجلس میزان پرداخت عیدی کارگران و تعیین دو ماه پایه حقوق به عنوان حداقل و سه ماه پایه حقوق به عنوان حداکثر مقدار عیدی، مقدار عیدی کارگران بسته به مدت قرارداد و عملکرد آنها متغیر است.

کارگران، بسته به سنوات و تعداد روزهایی که کار کرده‌اند، مستحق دریافت عیدی می‌باشند، و عیدی و پاداش پایان سال به آن‌ها تعلق می‌گیرد که یک سال در آخرین کارگاه یا محل کار مشغول به کار بوده، ارتباطشان با محل کار قطع نشده باشد، و بیمه‌پردازی آنها به طور کامل انجام شده باشد.

اگرچه پرداخت عیدی و پاداش پایان سال به منظور تأمین نیازهای معیشتی، تهیه اقلام ضروری، و ارتقاء رفاه و آرامش خانوارهای کارگری تأکید شده است، اما در برخی کارگاه‌ها و حوزه‌ها، به دلایل مختلف از جمله نقدینگی ناکافی، تأخیر در پرداخت، و دلایل دیگر، پرداخت عیدی با تأخیر انجام می‌شود. انتظار می‌رود که کارفرمایان این واحدها با توجه به ازدحام در بانک‌ها در آخرین روزهای سال و به‌منظور تأمین نیازهای زندگی اساسی خانوارهای کارگری، تقویت بنیه مالی کارگران، تسهیل در خریدهای شب عید، و افزایش انگیزه نیروهای کاری، مشارکت فعالتری در پرداخت عیدی و پاداش انجام دهند و این مبالغ را سریع‌تر به دست کارگران خود برسانند.

 

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده بیشتر