به گزارش خبرگزاری صداوسیما در مرکز آذربایجان شرقی، در فصل حال حاضر، گیاهان کوهی با خواص غذایی و دارویی مختلف از دامنههای طبیعت برداشت میشوند و برای تهیه غذاهای سنتی مورد استفاده قرار میگیرند.
هر ساله از ماه اردیبهشت، بازارچهای در مراغه برای عرضه گیاهان کوهی تشکیل میشود و دهها نوع گیاه توسط روستاییان حاشیهنشین مراتع از دامنههای طبیعت برداشته و به فروش میرسند.
علاقه مردم مراغه و مناطق اطراف به استفاده از غذاهای محلی و سنتی مانند آش، آبگوشت و بورانی باعث رونق این بازار میشود.
بیش از ۱۵ نوع گیاه کوهی مانند قار ترسی، کنگر، ریواس و… در این بازار به فروش میرسند.
اما برداشت بی رویه و غیراصولی این گیاهان سالهاست نگرانی دوستداران طبیعت و محیط زیست را به خود جلب کرده است و باعث کاهش جمعیت این گونههای گیاهی در مراتع سهند شده است.
به گفته رئیس اداره حفاظت محیط زیست مراغه، برداشت ناقص و غیراصولی این گیاهان در سالهای گذشته منجر به کاهش تنوع گیاهی در مراتع سهند شده است و آسیبهایی جبرانناپذیر به ذخایر ژنتیکی این منطقه وارد شده است.
او افزود: با مدیریت مناسب، میتوان این گونههای با ارزش را برای نسلهای آینده حفظ کرد.
در مراتع سهند بیش از هزار گونه گیاهی شناسایی شده است، از این گونهها، ۵۰ نوع آنها به عنوان غذایی مصرف میشوند و دارای خواص غذایی و دارویی مختلفی میباشند.
کوه سهند که ۱۲۹ هزار هکتار از مساحت آن به عنوان مرتع محسوب میشود، در شمال شرقی شهرستان مراغه واقع شده است و در استان آذربایجان شرقی قرار دارد.
نظرات کاربران