پایگاه خبری هامپوئیل
0

تولید دانش‌بنیان در صنعت خوراک دام: گامی بلند به سوی خودکفایی

تولید دانش‌بنیان در صنعت خوراک دام: گامی بلند به سوی خودکفایی
بازدید 48

مراغه- ایرنا-مدیر اجرایی طرح ملی خوراک تخمیری دام اظهار داشت که این محصول جدید به عنوان یک پروژه دانش‌بنیان از ضایعات کشاورزی به دست می‌آید. وی افزود: استفاده از کاه تخمیری برای اولین بار در ایران در تغذیه گاوهای پرشیر مجتمع کشت و صنعت مغان به عمل آمده و نتایج قابل توجهی را در طی روزهای گذشته به همراه داشته است.

دکتر اکبر تقی‌زاده در گفتگو با یک خبرنگار از ایرنا افزود: تولید خوراک دام تخمیری، با استفاده از منابع فراوانی از ضایعات کشاورزی مانند شاخ و برگ درختان و کاه، اقتصاد خودکفایی و کاهش هزینه‌های صادرات ارز را به همراه دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز با بیان امیدواری به گسترش این طرح در سال “جهش تولید با مشارکت مردم”، اظهار کرد: تولید خوراک دام تخمیری و جایگزینی آن به جای خوراک دام معمولی، می‌تواند به کشور صرفه‌جویی میلیاردها دلار ارز را بخشی از اقتصاد کشور را تشکیل دهد.

یک پژوهشگر اهل مراغه به تدریج رویکردی جدید برای رفع مشکلات از طریق اعمال ایده‌های مبتنی بر دانش به کار گرفتن را موثر دانست. او بیان کرد که تولید خوراک دام تخمیری دارای هزینه تمام شده بسیار پایینی است و از نظر مواد مغذی مانند پروتئین، انرژی، مواد معدنی و ویتامین، قابل مقایسه با خوراک کامل دام است و می‌تواند به صورت کامل جایگزین آن شود.

با تأکید بر این نکته که یکی از مزایای خوراک تخمیری دام، کاهش خطر اسهال خونی در گوساله‌ها است، او افزود که استفاده از خوراک تخمیری می‌تواند منجر به از بین بردن نیاز به آجر لیسیدنی برای بره‌های پرواری شود، که این در نتیجه کاهش هزینه‌های درمان و دارو را نیز به دنبال دارد.

دکتر تقی‌زاه به این نکته پرداخت که مصرف آب برای تولید یونجه و تهیه خوراک دام بسیار زیاد است و در خوراک تخمیری دام، مصرف آب به طور چشمگیری کاهش می‌یابد. او اظهار کرد که این رویکرد با دستورالعمل‌های مقام معظم رهبری که تأکید بر تولید محصولات اساسی در داخل کشور دارد، همخوانی دارد.

یک استاد دانشگاه نمونه تبریز افزود که در این زمینه می‌توان زمین‌های زراعی را به جای یونجه به کشت گندم اختصاص داد و کاه آن را برای تولید خوراک تخمیری دام استفاده کرد.

معاون دانشگاه مراغه نیز تأکید کرد که این طرح ملی ابتدا در آذربایجان‌شرقی اجرا می‌شود و به دلیل حجم بالای ضایعات کشاورزی، مراغه می‌تواند در این زمینه پیشگام باشد.

دکتر تقی‌زاده همچنین بیان کرد که حجم زیادی از ضایعات محصولات کشاورزی در سطح کشور وجود دارد که می‌تواند به خوراک تخمیری دام تبدیل شود و از واردات محصولات کشاورزی متعدد برای تولید خوراک دام جلوگیری شود.

به گزارش ایرنا، در کشت و صنعت مغان، برای تولید خوراک تخمیری دام از کاه گندم استفاده می‌شود، در حالی که در هنرستان کشاورزی سراب از ضایعات سیب‌زمینی و در کشت و صنعت “آذرنگین تبریز” از “باگاس” به عنوان ضایعات نیشکر استفاده می‌شود. در همه این موارد، بازدهی قابل مقایسه با خوراک کامل دام به دست آمده است.

دکتر اکبر تقی‌زاده در سال ۱۳۹۳ به عنوان برگزیده جشنواره ملی پژوهش‌های کاربردی دانشگاه صنعتی سهند انتخاب شد و در سال ۱۳۹۵ عنوان پژوهشگر برتر آذربایجان‌شرقی در زمینه کشاورزی و منابع طبیعی را به دست آورد.

وی سال‌های متمادی به عنوان پژوهشگر برتر دانشکده کشاورزی تبریز شناخته شده است و در سال گذشته نیز در بین استادان نمونه و سرآمدان علمی دانشگاه تبریز قرار گرفته است.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده بیشتر