پایگاه خبری هامپوئیل
0

سرمایه‌گذاری ۸۰ میلیارد ریالی برای گامی بزرگ در دیرینه‌شناسی ایران

سرمایه‌گذاری ۸۰ میلیارد ریالی برای گامی بزرگ در دیرینه‌شناسی ایران
بازدید 35

مراغه-ایرنا- معاون استاندار آذربایجان‌شرقی و فرماندار شهرستان ویژه مراغه اعلام کردند: مبلغ ۸۰ میلیارد ریال برای به‌پایان رساندن ساختمان مرکز تحقیقات دیرینه‌شناسی کشور که در مراغه واقع شده، از اعتبارات سفر استانی رییس‌جمهور تامین شده است و عملیات اجرایی این پروژه به زودی آغاز خواهد شد.

در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا، مرتضی مینویی اعلام کرد که بخشی از اعتبارات مورد نیاز برای یک سایت حفاری جدید صرف خواهد شد و امیدواریم با پیگیری‌های لازم، مبلغ ۴۰ میلیارد ریال دیگر از منابع اعتبارات سفر استانی برای این منظور تأمین شود.

وی خواستار اختصاص اعتبارات ملی از سوی سازمان مرکزی حفاظت محیط زیست به منظور ادامه فعالیت‌های پژوهشی و تکمیل ساختمان مرکز دیرینه‌شناسی کشور شد و افزود: ایجاد فضای مناسب برای برگزاری کارگاه‌های آموزشی و مهارت‌آموزی در زمینه دیرینه‌شناسی برای دانشجویان رشته زمین‌شناسی نیز از جمله مطالبات ما است.

نشست کمیته راهبردی منطقه فسیلی مراغه در هفته گذشته

سرمایه‌گذاری ۸۰ میلیارد ریالی برای گامی بزرگ در دیرینه‌شناسی ایران

پیگیری برگزاری جلسات کمیته راهبردی منطقه فسیلی مراغه طی دولت سیزدهم

رئیس اداره محیط زیست مراغه همچنین اعلام کرد که چهارمین جلسه کمیته راهبردی منطقه فسیلی مراغه در هفته گذشته در مرکز تحقیقات دیرینه‌شناسی کشور با حضور مدیرکل موزه تاریخ طبیعی سازمان، مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌شرقی و فرماندار مراغه برگزار شد.

درباره بررسی نقشه‌های اصلاح شده برای تکمیل مرکز تحقیقات و موزه دیرینه‌شناسی کشور، غلامرضا زارع اظهار داشت که در جلسه کمیته راهبردی تصمیم گرفته شده است که مشاور ساختمان، با اعمال تغییراتی در نقشه‌ها، مقدار اعتبار مورد نیاز برای تکمیل ساختمان را تا پایان سال آینده برآورد و برای برگزاری مناقصه و انتخاب پیمانکار آماده کند.

وی افزود که پیگیری تامین اعتبارات از سازمان برنامه و بودجه و تدوین چارت تشکیلاتی مرکز دیرینه‌شناسی کشور به صورت مرحله به مرحله و با هدف استقرار نیروهای متخصص در کمیته راهبردی منطقه فسیلی مراغه انجام خواهد شد.

زارع به معرفی مرکز تحقیقات دیرینه‌شناسی کشور و ظرفیت‌های منطقه فسیلی مراغه در سطح ملی و استانی اشاره کرده و تاکید کرده است که این مرکز پس از تکمیل و شروع فعالیت، رکوردهای جهانی فسیل‌های مهره‌داران را به نام ایران ثبت خواهد کرد و معرفی بیش از پیش آن ضروری است.

به گزارش ایرنا، منطقه فسیلی مراغه جزو پنج منطقه مهم دارای فسیل مهره‌داران جهان است و بر این اساس، در سال ۱۳۸۴، احداث مرکز تحقیقات دیرینه‌شناسی کشور در این شهرستان آغاز شد. اما به دلیل کمبود اعتبار، ساختمان این مرکز نیمه‌کاره رها شده بود. در دولت سیزدهم، تلاش‌هایی برای تکمیل آن آغاز شد.

ارزش‌گذاری مراکز تحقیقاتی در این حوزه به جایگاه بسیار مهمی در جامعه می‌رسد. در این راستا، نشان و سایت اینترنتی مرکز تحقیقات دیرینه‌شناسی و تنوع زیستی دیرینه ایران، با حضور مدیرکل موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست، در سال ۱۴۰۰ در «مراغه» رونمایی شد.

فسیل‌های متنوع مهره‌داران در مراغه

منطقه فسیلی مراغه به دلیل وجود تنوع بالای جنس و گونه‌ها، همچنین پدیداری گونه‌های جدید، اهمیت خاصی در مقیاس بین‌المللی دارد.

این منطقه از حدود ۹ میلیون سال پیش که فسیل‌هایش رسوب‌گذاری شد تاکنون، تحت فعالیت تکتونیکی شدیدی قرار نگرفته و به همین دلیل فرونشستی شدید در ناحیه آذربایجان، به خصوص در مراغه، وجود ندارد.

این ویژگی منجر به دسترسی آسان به لایه‌های فسیلی در این منطقه شده است که از جمله شاخصه‌های مهم آن است. با این حال، در بیشتر نقاط کشور، فسیل‌ها در ارتفاع منفی ۲۵ متر قرار دارند و استخراج آنها اقتصادی نیست.

مطالعات کلاسیک و دانشگاهی درباره فسیل‌های منطقه مراغه به تقریباً ۱۷۰ سال پیش بازمی‌گردد. اولین بار که متخصصان از روسیه در سال ۱۸۴۰ به این منطقه رفتند و سپس پژوهشگران از کشورهای مختلفی از جمله فنلاند، اتریش، آلمان، فرانسه، هلند، ژاپن و چین به مراغه سفر کردند تا این مطالعات را انجام دهند.

سرمایه‌گذاری ۸۰ میلیارد ریالی برای گامی بزرگ در دیرینه‌شناسی ایران

فسیل جمجمه ببر دندان شمشیری، در زمره نفیس‌ترین یافته‌های سازند مراغه

تحقیقات اخیر، به ویژه حفاری در منطقه “آهق”، منجر به شناسایی دو گونه دیگر از گربه‌سانان شده است و تنوع گونه‌های گوشت‌خواران در این منطقه به ۱۵ مورد افزایش یافته است. از جمله معروف‌ترین این گونه‌ها می‌توان به ببر دندان شمشیری و خرس‌ها اشاره کرد.

به گفته متخصصان، خرس خاصی در سازند مراغه وجود دارد که با نام علمی «Indarctosmaraghanus» شناخته می‌شود. این خرس به دلیل اینکه برای اولین بار از منطقه فسیلی مراغه شناخته شد، جزء گوشت‌خواران خاص این سازند به حساب می‌آید.

لازم به ذکر است که شباهت بین گوشت‌خواران منطقه فسیلی مراغه و مناطق مهره‌دار میوسن در یونان، ترکیه، چین و هند وجود دارد. این شباهت نشان دهنده محیط زیست یکسان وسیعی است که این جانوران در آن زندگی می‌کردند، و اشاره‌ای به محیط زیست ساوانائی حدود ۹ میلیون سال پیش در این مناطق می‌باشد.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده بیشتر