پایگاه خبری هامپوئیل
0

ساختمان نجوم رصدخانه مراغه بعد از ۲۰ سال بلاتکلیفی، صاحب زمین شد

ساختمان نجوم رصدخانه مراغه بعد از ۲۰ سال بلاتکلیفی، صاحب زمین شد
بازدید 31

مراغه – ایرنا – رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مراغه اعلام کرد که احداث ساختمان نجوم و اخترفیزیک در محوطه رصدخانه خواجه نصیرالدین طوسی که حدود ۲۰ سال به دلیل نبود زمین به تعویق افتاده بود، اکنون با حل مشکل تامین زمین آغاز می‌شود.

جواد محرم‌پور در گفت‌وگویی با خبرنگار ایرنا بیان کرد: علاوه بر این، سند تک‌برگی برای سه هکتار از محوطه رصدخانه به نام میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دریافت شده است و به زودی دیوار حائلی بین محوطه رصدخانه و سایت مجاور آن ساخته خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه نصب پلانتاریوم در محل رصدخانه به دلیل نبود ساختمان ممکن نشده، افزود: این پلانتاریوم ژاپنی در سال ۱۳۸۳ با هزینه یک میلیون دلار از محل اعتبارات ملی خریداری شده، اما تاکنون بلااستفاده مانده است.

«محرم‌پور» به توجه ویژه وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به میراث نجوم در استان‌ها اشاره کرده و گفت: اخیراً پژوهشکده تاریخ علم دانشگاه تهران و پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری تفاهم‌نامه‌ای برای ایجاد موزه علم نجوم در رصدخانه مراغه امضا کرده‌اند.

وی ادامه داد: بر اساس این تفاهم‌نامه، موزه‌ای شامل ماکت‌های ابزارهای رصدخانه مراغه در مقیاس اصلی در مجاورت رصدخانه خواجه نصیرالدین طوسی راه‌اندازی خواهد شد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مراغه اعلام کرد: بخش‌های دیگر این تفاهم‌نامه شامل تنظیم شناسنامه ابزارهای نجومی، معرفی ابزارهای علمی کهن به مخاطبان عمومی، برگزاری کارگاه‌های آموزشی کاربرد ابزارهای نجومی قدیمی و ایجاد موزه مجازی تاریخ نجوم می‌شود.

محرم‌پور با اشاره به اینکه تأسیس موزه نجوم، نصب پلانتاریوم و فعالیت‌های مرتبط دیگر به احداث ساختمان نجوم و اخترفیزیک در محل رصدخانه وابسته است، افزود: تملک زمین پس از ۲۰ سال برای احداث این ساختمان، زمینه را برای اجرای این طرح‌ها فراهم می‌کند.

به گفته وی، مرکز تحقیقات نجوم و اخترفیزیک، دانشگاه آزاد اسلامی و شهرداری نیز برای کمک به احداث ساختمان نجوم و اخترفیزیک در محل رصدخانه خواجه نصیرالدین طوسی اعلام آمادگی کرده‌اند. نقشه‌های این ساختمان که حدود دو دهه قبل آماده شده بود، در حال بازنگری و بهینه‌سازی است.

گفتنی است خبر ثبت «روز مراغه» مصادف با ۱۶ اردیبهشت ماه و سالروز بسته شدن زیج ایلخانی در رصدخانه خواجه نصیرالدین طوسی، در تقویم رویدادهای گردشگری کشور از طریق ایرنا منتشر شد.

مردم شهرستان معتقدند که حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در جشنواره روز مراغه سال ۱۴۰۱ باعث شد تا رصدخانه مشهور “عزت‌الله ضرغامی” به مراغه جلب توجه شود و روز مراغه به عنوان یکی از رویدادهای گردشگری به ثبت برسد، همچنین توقیع تفاهم‌نامه بین پژوهشکده تاریخ علم دانشگاه تهران و پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری نتیجه‌ی این حضور بود.

رصدخانه مراغه که حدود ۷۶۴ سال پیش توسط خواجه نصیرالدین طوسی و دیگر اندیشمندان در مراغه احداث شد، در فهرست آثار ملی کشور قرار دارد. این رصدخانه نه تنها کامل‌ترین رصدخانه زمان خود بود، بلکه اولین رصدخانه مجهز قبل از اختراع دوربین به شمار می‌رود، به گونه‌ای که تا ۳۰۰ سال پس از آن، رصدخانه‌های با امکانات مشابه در غرب تأسیس نشدند.

این مجموعه تا سال ۷۰۳ هجری قمری یعنی تا دورهٔ حکومت سلطان محمد خدابنده، فعال بوده است، اما به دلیل عواملی از جمله تغییر محل پایتخت و نادیده گرفتن آثار تاریخی توسط حکام، به تدریج ویرانه شده و در حال حاضر تنها اندکی از ساختمان‌های مربوط به آن باقی مانده است.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده بیشتر