یک مطالعه گسترده نشان داد که جایگزینی کره با روغنهای گیاهی، مانند روغن سویا و زیتون، میتواند بهطور قابلتوجهی خطر مرگ و میر ناشی از همه عوامل را کاهش دهد. پژوهشگران دریافتند که مصرف بیشتر کره با ۱۵٪ افزایش خطر مرگ و میر همراه است، در حالی که مصرف بیشتر روغنهای گیاهی با ۱۶٪ کاهش خطر مرتبط است. جایگزینی ۱۰ گرم کره در روز با روغن گیاهی میتواند میزان مرگ و میر را ۱۷٪ کاهش دهد.
این مطالعه که عادات غذایی بیش از ۲۰۰,۰۰۰ نفر را به مدت سه دهه بررسی کرده است، نشان داد که رژیمهای غذایی سرشار از کره اما فقیر از روغنهای گیاهی با افزایش خطر مرگ و میر مرتبط هستند.
یک مطالعه جدید که توسط پژوهشگران Mass General Brigham، مدرسه بهداشت عمومی هاروارد T.H. Chan و مؤسسه Broad در MIT و هاروارد انجام شده، نشان میدهد که جایگزینی کره با روغنهای گیاهی ممکن است مزایای قابلتوجهی برای سلامتی داشته باشد، از جمله کاهش خطر مرگ زودرس.
با تجزیهوتحلیل دادههای غذایی و سلامت ۲۰۰,۰۰۰ نفر طی بیش از ۳۰ سال، پژوهشگران دریافتند که مصرف بیشتر روغنهای گیاهی—بهویژه سویا، کانولا و زیتون—با کاهش کلی مرگ و میر و همچنین کاهش مرگومیر ناشی از سرطان و بیماریهای قلبی-عروقی مرتبط است.
در مقابل، مصرف کره با افزایش خطر مرگ و میر کلی و مرگومیر ناشی از سرطان همراه بود.
این یافتهها در JAMA Internal Medicine منتشر شده و در نشستهای علمی EPI/Lifestyle انجمن قلب آمریکا نیز ارائه شده است.
تأثیر چشمگیر جایگزینی کره با روغن بر سلامت
آنچه شگفتآور است، میزان تأثیر این ارتباط است—ما مشاهده کردیم که جایگزینی کره با روغنهای گیاهی در رژیم غذایی روزانه، خطر مرگ را تا ۱۷٪ کاهش میدهد. این تأثیر بسیار بزرگی بر سلامت دارد.
این را یو ژانگ (Yu Zhang)، MBBS، نویسنده اصلی مطالعه و دستیار پژوهشی در بخش پزشکی شبکهای بیمارستان Brigham and Women’s، یکی از اعضای بنیانگذار سیستم سلامت Mass General Brigham، بیان کرده است. او همچنین دانشجوی اپیدمیولوژی در مدرسه بهداشت عمومی هاروارد چان است.
تفاوت کلیدی بین کره و روغن
تفاوت اصلی کره و روغن در نوع اسیدهای چرب آنهاست.
کره سرشار از اسیدهای چرب اشباعشده است، در حالی که
روغنهای گیاهی دارای مقدار بیشتری اسیدهای چرب غیراشباع هستند.
در حالی که مطالعات زیادی در مورد اسیدهای چرب رژیمی انجام شده است، پژوهشهای کمتری بر منابع غذایی اصلی آنها، مانند کره و روغنها تمرکز کردهاند.
بسیاری از مطالعات قبلی، رژیم غذایی افراد را تنها در یک بازه زمانی مشخص بررسی کردهاند و روی نمونههای جمعیتی کوچک انجام شدهاند، که کاربرد آنها برای سیاستهای بهداشت عمومی را محدود میکند.
بررسی دادههای رژیمی بیش از ۲۲۰,۰۰۰ شرکتکننده
این مطالعه جدید دادههای غذایی ۲۲۱,۰۵۴ شرکتکننده را از مطالعه سلامت پرستاران (NHS)، مطالعه سلامت پرستاران II (NHSII) و مطالعه پیگیری متخصصان سلامت (HPFS) تجزیهوتحلیل کرده است.
هر چهار سال، شرکتکنندگان به سؤالاتی درباره میزان مصرف انواع غذاها پاسخ دادند. پژوهشگران از این دادهها برای برآورد مقدار مصرف کره و روغنهای گیاهی در رژیم غذایی آنها استفاده کردند.
نحوه اندازهگیری مصرف کره و روغنهای گیاهی
مصرف کره شامل کره خالص، کره مخلوط با مارگارین، کرههای قابل پخش روی غذا و نان، و کره استفادهشده در پختوپز و سرخ کردن در خانه بود.
مصرف روغنهای گیاهی بر اساس میزان استفاده گزارششده در سرخ کردن، تفت دادن، پختوپز، و سس سالاد تخمین زده شد.
ارتباط مصرف کره و روغنهای گیاهی با خطر مرگومیر
پژوهشگران همچنین شرکتکنندگانی که فوت کرده بودند و علل مرگ آنها را شناسایی کردند. با استفاده از تجزیهوتحلیل آماری برای مقایسه نرخ مرگومیر در سطوح مختلف مصرف رژیمی، آنها دریافتند:
افرادی که بیشترین مقدار کره را مصرف میکردند، ۱۵٪ بیشتر از کسانی که کمترین مقدار را مصرف میکردند، در معرض خطر مرگ بودند.
در مقابل، افرادی که بیشترین میزان روغنهای گیاهی را مصرف میکردند، ۱۶٪ کمتر از کسانی که کمترین مقدار را مصرف میکردند، با خطر مرگ مواجه بودند.
مزایای چشمگیر یک تغییر ساده در رژیم غذایی
«مردم میتوانند در نظر بگیرند که یک تغییر ساده در رژیم غذایی—جایگزینی کره با روغن سویا یا زیتون—میتواند منجر به مزایای چشمگیر سلامت در بلندمدت شود.»
این را دانیل وانگ (Daniel Wang)، MD, ScD، نویسنده مسئول این مطالعه از بخش پزشکی شبکهای بیمارستان Brigham and Women’s بیان کرده است. او همچنین استاد کمکی در دپارتمان تغذیه مدرسه بهداشت عمومی هاروارد چان و عضو وابسته مؤسسه Broad در MIT و هاروارد است.
وی افزود: «از دیدگاه سلامت عمومی، این تعداد قابلتوجهی از مرگومیرهای ناشی از سرطان یا سایر بیماریهای مزمن است که میتوان از آنها جلوگیری کرد.»
تأثیر جایگزینی کره با روغنهای گیاهی بر سلامت
پژوهشگران همچنین یک تحلیل جایگزینی انجام دادند که تأثیر جایگزینی کره با روغنهای گیاهی را بر سلامت در یک آزمایش تغذیهای شبیهسازی میکند.
آنها دریافتند که جایگزینی روزانه ۱۰ گرم کره (کمتر از یک قاشق غذاخوری) با مقدار معادل کالری از روغنهای گیاهی، میتواند مرگومیر ناشی از سرطان و مرگومیر کلی را تا ۱۷٪ کاهش دهد.
حتی کاهش جزئی مصرف کره هم مفید است
«حتی کاهش اندک مصرف کره و افزودن روغنهای گیاهی بیشتر به رژیم غذایی روزانه، میتواند تأثیرات معناداری بر سلامت در بلندمدت داشته باشد.»
دانیل وانگ (Daniel Wang)، نویسنده مسئول این مطالعه
محدودیتهای مطالعه و چشمانداز آینده
پژوهشگران اشاره کردند که یکی از محدودیتهای این مطالعه این است که شرکتکنندگان عمدتاً از میان متخصصان سلامت انتخاب شدهاند، بنابراین ممکن است نماینده کل جمعیت ایالات متحده نباشند.
در آینده، آنها قصد دارند مکانیسمهای زیستی این تأثیر چشمگیر رژیم غذایی را بررسی کنند.
لینک منبع خبر : scitechdaily
نظرات کاربران