سحر لطفی، خواننده مطرح موسیقی صوفی ایران و کردستان،در کرمانشاه به دنیا آمد. او دانش آموخته رشته هنرهای نمایشی و خوانندگی بوده و در خانوادهای هنرمند رشد یافته است؛ پدرش، استاد غلامحسین لطفی، فارغالتحصیل رشتۀ نمایش از دانشکدۀ هنرهای دراماتیک است و آثار متعددی را در زمینه کارگردانی نمایش و فیلم و سریال خلق کرده است.
به دلیل فضای هنری حاکم در خانواده، سحر لطفی از همان دوران تحصیل در مدرسه به خوانندگی آوازهای کردی، لری و اجرای کنسرت و نمایش پرداخت، بدون آنکه بهطور رسمی آموزش دیده باشد. سپس با آموزشهای مادرش، اورانوس کلهرنیا، که تسلط و شناخت عمیقی از موسیقی کلاسیک غربی داشت، شروع به یادگیری آواز کلاسیک غربی کرد. اورانوس کلهرنیا، عملاً اولین معلم موسیقی سحر لطفی و برادرش سیاوش لطفی بود و تأثیر زیادی در پیشرفت هنری آنها داشت. برای آشنایی بیشتر با سحر لطفی، هنرمند عزیز کشورمان در ادامۀ این گفتگوی دوستانه همراه ما باشید.
هنر، میراث خانوادگی
خوانندگی، هنرِ قابل اجرا برای زنان در ایران؟!
کارنامۀ هنری درخشان
تجانس زیبای خوانندگی و تئاتر
تصمیم من برای تحصیل در رشتۀ تئاتر به توصیۀ یکی از اساتیدم در کشور اتریش بود. بنا به صلاحدید ایشان چون تصمیم داشتم خوانندۀ اپرا شوم و در ایران رشته خوانندگی اپرا نداشتیم، شروع به تحصیل در رشتۀ بازیگری تئاتر کردم تا بتوانم در ادامه در اتریش یا ایتالیا تحصیلات آکادمیک مرتبط در رشتۀ خوانندگی اپرا را ادامه دهم؛ پیشتر به واسطۀ تئاترهای پدرم و همینطور برادرم که در زمینۀ آهنگسازی موسیقی تئاتر کار می کنند، سابقۀ خوانندگی برای تئاتر داشتم. اما از سال ۸۱ و با ورود به رشتۀ نمایش در دانشگاه، اجراهای من به عنوان خواننده در تئاترها بیشتر شد و تنها راه برای من، اجرای روی صحنه در داخل کشور در زمینۀ خوانندگی و بازیگری بود. شروع این فعالیت جذابیت ویژهای برایم بهمراه داشت، تا آنجائیکه در حال حاضر، به جرأت میتوانم اعتراف کنم که جزو دوست داشتنی ترین کارهایم در اجراهای مختلف، خواننده-بازیگر بودن،است. البته این نوع فعالیت کاملا با اجرای کنسرت به عنوان خواننده تفاوت دارد.
دستاوردهای درخشان هنری
در ادامۀ گفتگو، نگاهی داشته باشیم به کارنامه هنری این بانوی توانمند:
سحر لطفی یکی از خوانندگان برجستهای است که با وجود محدودیتها، هیچ سالی را بدون اجرای کنسرت نگذرانده است. او سالهاست که در مؤسسات و آموزشگاههای مختلف به آموزش تکنیک آواز پرداخته و در کنار تدریس، برای اجرای کنسرت به کشورهای زیادی دعوت شده است. سحر لطفی در فستیوالهای مختلف، اجراهای متعددی داشته و در عرصههای بینالمللی نیز شناخته شده است. برخی از مهمترین فعالیتهای او عبارتند از:
- فستیوال برلین آلمان صدای زنان کورد
- فستیوال موسیقی فولکلور هایدلبرگ و مونیخ
- فستیوال جز سالزبورگ
- فستیوال ۴۰۲۰ لینز
- فستیوال موسیقی شبکه ÖRF اتریش
- فستیوال جز این د سیتی، سالزبورگ اتریش
- فستیوال جز در Porgy & Bess وین اتریش
- فستیوال صوفی هند
- فستیوال صدای زنان کردستان برلین آلمان
- فستیوال صوفی سوترا
- فستیوال صوفی گوجرات
- فستیوال نوروز کردستان عراق
- فستیوال میالس اسلواکی
سحر لطفی بهعنوان خواننده، عضو چندین گروه خارجی نیز بوده و به همراه آنها به اجرای برنامه پرداخته است واین همکاری همچنان ادامه دارد. از جمله این گروهها میتوان به:
- تریو جز درکسلر از کشور اتریش
- کوئینتت تلفیقی گرتزر از کشور اتریش
وی همچنین بهعنوان خواننده سولیست با گروههای مختلفی مانند آشتی، وین بانگ، باران، سارنگ، غزل و سمر همکاری کرده و در کشورهای مختلفی از جمله اروپا، هند، ترکیه، کویت، دبی و عراق کنسرتهای متعددی اجرا کرده است.
اجرای زنده موسیقی تئاتر
خواننده موسیقی تئاترهای سقراط و فاوست به کارگردانی حمیدرضا نعیمی با آهنگسازی سیاوش لطفی.
خواننده موسیقی در تئاترهای
- سقراط
- فاوست
- داستانهای کارور
- خیال
- درخشش در ساعت مقرر
- (به کارگردانی حمیدرضا نعیمی با آهنگسازی سیاوش لطفی)
- بلوط های تلخ
- پوتین های عمو بابا
- (به کارگردانی شهرام کرمی با آهنگسازی سیاوش لطفی)
- خواننده نمایش فیل و گابریل
- (به کارگردانی بهناز نازی)
خواننده موسیقی متن
- فیلم تلویزیونی لک لکها به خانه برمیگردند
- تله تئاتر خروسخوان
- سریال خاک و خورشید
- سریال مستند زن در ایل
- نقاش و گنجشکها
- و دیگر آثار به کارگردانی غلامحسین لطفی با آهنگسازی سیاوش لطفی
همکاری با گروههای موسیقی و هنرمندان داخل و خارج از کشور
آشنایی با خالق اثر “ماراوا”
حضور و فعالیت در ایران عزیزم
توصیه به بانوان علاقمند به هنر در داخل ایران
توصیه موکد من به تمام کسانیکه به این هنر علاقمند هستند این است که به هیچ وجه از رویارو شدن با مشکلات دست برندارند، تسلیم و ناامید نشوند و برای رسیدن به هدفی که برایش متصور هستند، از هیچ تلاشی دریغ نکنند. پروسۀ خوانندگی یک روندی است که باید طی شود و نیاز به تمرین و صبوری دارد.
هر جای دیگر دنیا هم که حضور داشته باشید برای اینکه خوانندۀ مطرحی شوید موانعی وجود خواهد داشت. شرایط در خارج از ایران هم بهگونهای نیست که شما انتظار داشته باشید کل مسیر برای فعالیت خوانندگی شما هموار باشد و در برابر خوانندگی شما هیچ مانعی وجود نداشته باشد. اینکه شما در خارج از کشور بواسطه علاقه به خوانندگی بتوانید هر روز روی صحنه باشید، شاید رویایی بیش نباشد.
برای خوانندۀ مطرح شدن باید توانایی هنری و قدرت خوانندگیتان را ارتقاء دهید. تنها در این شرایط خواهید توانست بر موانع غلبه کنید. برای ارائه هنرتان، تنها گزینۀ قابل قبول، داشتن تلاش خستگی ناپذیر است.
در مورد تجربۀ شخصی من، اگر محدودیتهای خوانندگی داخل کشور نبود، فعالیتهای کاری من بیشتر از حال حاضر بود. هرچند که در برخی مواقع ممنوعیت و محدودیت کمک کننده بوده و باعث قدرتمندتر شدن من گردیده است.
نظرات کاربران