ایران با تولید سالانه ۲۰۰ هزار تن گیلاس، رتبه سوم تولید این محصول در جهان را به خود اختصاص داده است. در این میان، استان آذربایجان شرقی با تولید بیش از ۵ هزار تن گیلاس، مقام پنجم کشور را در این زمینه از آن خود کرده است.
خراسان رضوی، تهران، البرز و آذربایجان غربی به ترتیب رتبههای اول تا چهارم تولید گیلاس در ایران را دارند.
شهرستانهای مراغه، شبستر، مرند، اهر، کلیبر و میانه قطبهای اصلی تولید گیلاس در آذربایجان شرقی هستند. گیلاسهای تولیدی این استان از جمله باکیفیتترین گیلاسهای ایران به شمار میروند و در صورت افزایش تولید، میتوانند در بازارهای جهانی نیز به رقابت بپردازند.
در حال حاضر، ۱۱۵ هزار هکتار باغ در استان آذربایجان شرقی وجود دارد که از این میزان، ۱ هزار و ۹۶ هکتار به کشت گیلاس اختصاص یافته است. از این ۱ هزار و ۹۶ هکتار، ۱ هزار و ۴۸ هکتار باغ بارور و ۴۸ هکتار باغ غیربارور است.
ارقام مختلفی از گیلاس از جمله گیلاس قرمز و سیاه شبستر، تکدانه مشهد زرد و قرمز، عسلی، زودرس، برالیت، صورتی کرج، گیلاس زرد، پلاستیکی سیاه و پرتقالی در آذربایجان شرقی کشت میشود.
متوسط عملکرد گیلاس در این استان در سال جاری، ۴.۵ تن در هکتار بوده است. با این حال، عملکرد باغات شاخص استان به بیش از ۸ تن در هکتار نیز میرسد.
گیلاس تولیدی در آذربایجان شرقی به صورت تازه خوری مصرف میشود یا در واحدهای فرآوری استان، تبدیل به فرآوردههای مختلف شده و به بازار عرضه میشود.
مدیریت امور باغبانی استان آذربایجان شرقی برنامههای مختلفی برای ارتقای بهرهوری و بهبود کیفیت و کمیت گیلاس تولیدی در این استان در نظر گرفته است. این برنامهها شامل ایجاد باغات مدرن و مکانیزه، استفاده از نهالهای سالم و گواهیشده، توسعه ارقام جدید، مقاوم و پربازده، اصلاح و احیای باغات موجود، بهبود روشهای باغداری و مدیریت تولید، ارتقای سطح دانش فنی کارشناسان و باغداران، تکمیل زنجیره ارزش محصولات باغبانی به خصوص گیلاس و آلبالو و توسعه صنایع فرآوری و تکمیلی است.
با اجرای این برنامهها، انتظار میرود که در سالهای آینده شاهد افزایش تولید و ارتقای کیفیت گیلاس در استان آذربایجان شرقی باشیم.
نظرات کاربران