با آغاز فصل بهار و رویش دوباره طبیعت، دامنههای سرسبز کوه سهند میزبان گونههای متنوعی از گیاهان خوراکی و دارویی شدهاند که سهم بسزایی در تنوع غذایی و فرهنگی مردم منطقه دارند. در این روزها، سفرههای مردم مراغه با انواع خوراکیهای گیاهی رنگین شده است.
به گزارش پایگاه خبری هامپوئیل و به نقل از خبرگزاری صدا و سیمای مرکز آذربایجان شرقی، دهها گونه گیاه کوهی و مرتعی توسط روستاییان برداشت شده و در بازارهای محلی، بهویژه در مراغه، عرضه میشود. این گیاهان در تهیه غذاهای سنتی مانند آش، آبگوشت، بورانی، کوکو و دیگر غذاهای محلی استفاده میشوند. قار ترسی، کنگر، ریواس، قازی یاغی، سورولو، گل آقا، پونه و بزگوش از جمله گیاهانی هستند که طی سه ماه بهار بیشترین عرضه را دارند.
با این حال، برداشت بیرویه و غیراصولی این گیاهان، زنگ خطری برای اکوسیستم منطقه به شمار میرود. کارشناسان محیط زیست هشدار میدهند که ادامه این روند میتواند منجر به تخریب منابع طبیعی و انقراض گونههای ارزشمند گیاهی شود.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست مراغه، غلامرضا زارع، با اشاره به افزایش برداشتهای غیرمجاز، از برخورد قضایی با متخلفان خبر داد. وی تأکید کرد: «برداشت بیش از اندازه و بدون برنامهریزی، عرصههای منابع طبیعی را تهدید کرده و در صورت مشاهده تخلف، افراد به مراجع قضایی معرفی خواهند شد.»
مراتع کوهستانی سهند با بیش از هزار گونه گیاهی، زیستگاهی غنی برای گیاهان خوراکی و دارویی است. از این تعداد، بیش از ۵۰ گونه بهعنوان گیاهان خوراکی شناخته میشوند که بخشی از آنها هر ساله در بازارهای محلی عرضه میگردد.
کارشناسان بر لزوم آموزش جوامع محلی، ترویج برداشت اصولی، و توسعه کشت گیاهان خوراکی در مناطق قابل کنترل تأکید دارند تا این میراث طبیعی برای نسلهای آینده نیز حفظ شود.
نظرات کاربران