سخنگوی کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران اعلام کرد که هلال ماه شوال در شامگاه شنبه ۹ فروردین قابل رؤیت نیست، بنابراین ماه رمضان امسال ۲۹ روزه خواهد بود.
کاظم کوکرم توضیح داد که لحظه ماه نو (New Moon) ساعت ۱۴:۳۰ روز شنبه رخ میدهد، اما تا زمان غروب خورشید تنها چهار ساعت از آن گذشته است. درحالیکه برای رؤیت هلال، حداقل ۱۱ ساعت و ۴۰ دقیقه باید از ماه نو بگذرد. بنابراین، رؤیت هلال در این تاریخ، حتی با تلسکوپ، امکانپذیر نیست.
وی تأکید کرد که مطابق این شرایط، یکشنبه ۱۰ فروردین عید فطر نخواهد بود.
سردبیر پیشین مجله نجوم توضیح داد که به دلیل تفاوت در روش استخراج تقویم میان ایران و کشورهای تبعیتکننده از تقویم عربستان، این کشورها به دلیل غروب ماه پس از خورشید، بدون توجه به رؤیتپذیری هلال ماه، معمولاً یکشنبه دهم فروردین را به عنوان روز عید سعید فطر اعلام خواهند کرد.
وی افزود که در سالهای اخیر، ویدئوهایی از رصد هلال ماه در عربستان در فضای مجازی منتشر میشود که در آنها هلال ماه با تلسکوپ یا دوربین دوچشمی مشاهده میشود. اما طبق تحقیقات علمی، این هلال در شامگاه نهم فروردین با تلسکوپهای معمولی که در دسترس در ایران و عربستان است، قابل رؤیت نخواهد بود.
کوکرم تأکید کرد که گروهها و انجمنهای نجوم در ایران با استفاده از تلسکوپهای پیشرفته و قدرتمند، رکوردهای جهانی معتبر در زمینه رؤیت هلال ماه را در اختیار دارند. بسیاری از رصدگران ایرانی که در این زمینه فعالیت میکنند، به دلیل علاقه شخصی یا شغل دانشگاهی، از رصدگران باتجربه و شناختهشده هستند. وی تصریح کرد که کارشناسان ایرانی در زمینه رؤیت هلال ماه بر این باورند که هلال شوال ۱۴۴۶ هجری قمری در شامگاه نهم فروردین (۲۹ مارس) قابل رؤیت نیست و در صورتی که اعلام رؤیت هلال شود، رصدگران مربوطه قطعاً دچار خطا شدهاند.
او همچنین بیان کرد: با توجه به تفاوت در قواعد استخراج تقویم میان ایران و عربستان، طبق قاعده تقویم عربستان که بر اساس غروب یا عدم غروب ماه پس از غروب خورشید در شامگاه بیست و نهم ماه قمری تنظیم میشود، احتمال بالایی وجود دارد که این کشور یکشنبه دهم فروردین را به عنوان روز عید فطر اعلام کند. همانطور که عربستان یک روز زودتر از ایران ماه رمضان را آغاز کرده، احتمالاً یک روز زودتر هم به پایان خواهد رساند، اگرچه در شامگاه نهم فروردین، هلال ماه در افق ایران و عربستان قابل رؤیت نخواهد بود.
وی افزود: در ایران نیز طبق قاعده استخراج تقویم و توجه به رؤیت هلال، هلال ماه مبارک رمضان یک روز دیرتر از عربستان اعلام شد و بنابراین، ماه رمضان به مدت ۲۹ روز در نهایت در دهم فروردین ۱۴۰۴ به پایان خواهد رسید.
کاظم کوکرم در پایان تصریح کرد: به این ترتیب، آنچه که به طور قطع میتوان گفت این است که ماه مبارک رمضان ۲۹ روزه خواهد بود و احتمالاً روز یازدهم فروردین، روز اول شوال و عید سعید فطر در ایران خواهد بود. البته تصمیمگیری نهایی در این زمینه بر عهده مراجع عظام در ایران است.
سخنگوی کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران افزود: در شامگاه یکشنبه ۲۹ رمضان، دهم فروردین، هموطنان میتوانند به راحتی هلال ماه را با چشم غیرمسلح مشاهده کنند و دوشنبه ۱۱ فروردین به احتمال زیاد، روز اول ماه شوال و عید سعید فطر اعلام خواهد شد. در این خصوص تأکید میکنم که فرایند استخراج تقویم هجری قمری و رؤیت هلال ماه در ایران، بهطور کامل با قواعد فقهی و اصول علمی معتبر جهانی همخوانی دارد.
نظرات کاربران