دانشمندان میگویند:
تجویز استاتین و ازتیمایب به بیماران پس از سکته قلبی میتواند خطر سکته دوم یا سکته مغزی را کاهش دهد.
هزاران مورد سکته قلبی یا مغزی میتواند با استفاده از ترکیب دو داروی ارزانقیمت پیشگیری شده و جان افراد زیادی نجات یابد، طبق نتایج یک مطالعه.
بیماریهای قلبیعروقی، شایعترین علت مرگ در جهان هستند و سکتههای قلبی، رایجترین رویداد حاد محسوب میشوند. برای افرادی که از یک سکته قلبی جان سالم به در میبرند، بیشترین خطر برای سکته مجدد در سال اول است، چرا که رگهای خونی حساستر شده و احتمال تشکیل لخته خونی افزایش مییابد.
پژوهشگران کالج امپریال لندن و دانشگاه لوند سوئد دریافتند که تجویز همزمان دو دارو – استاتین و ازتیمایب (داروی کاهشدهنده کلسترول) – به بیماران قلبی، میتواند خطر بروز سکته قلبی یا مغزی مجدد و حتی مرگ را کاهش دهد.
پروفسور کائوسیک ری، از دانشکده بهداشت عمومی امپریال، گفت:
«این مطالعه نشان میدهد که با تجویز ترکیبی از دو داروی کمهزینه میتوانیم جان بیماران را نجات دهیم و از بروز سکتههای قلبی بعدی جلوگیری کنیم.»
او افزود:
«اما در حال حاضر، بیماران در سراسر جهان این دو دارو را بهصورت همزمان دریافت نمیکنند. این موضوع باعث بروز سکتههای قلبی و مرگهای غیرضروری و قابل پیشگیری میشود – و همچنین هزینههای اضافی به نظامهای سلامت وارد میکند.»
«مطالعه ما مسیر آینده را نشان میدهد. اکنون باید روند درمان بیماران پس از این نوع سکته قلبی تغییر کند.»
پژوهشگران دادههای بیماران را تحلیل کردند تا تأثیر بالقوه ترکیب دو دارو را بررسی کنند.
آنها بیماران را در سه گروه مقایسه کردند:
۱. کسانی که طی ۱۲ هفته پس از سکته قلبی استاتین و ازتیمایب دریافت کردهاند،
۲. افرادی که ابتدا فقط استاتین و سپس بین هفته ۱۳ تا ۱۶ ماه ازتیمایب به درمانشان اضافه شده،
۳. و گروهی که فقط استاتین دریافت کردهاند، بدون هیچگونه تجویز ازتیمایب.
دادههای مربوط به ۳۶ هزار بیمار سوئدی که بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۲ دچار سکته قلبی شده بودند، مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. پژوهشگران برای شبیهسازی یک کارآزمایی بالینی، از مدلهای آماری پیشرفته استفاده کردند.
طبق این مطالعه، بیمارانی که ظرف ۱۲ هفته پس از سکته قلبی استاتین و ازتیمایب دریافت کردهاند و توانستهاند سطح کلسترول خود را به محدوده هدف برسانند، پیشآگهی بهتری داشته و با خطر کمتری از بروز مجدد رویدادهای قلبیعروقی و مرگ مواجه بودهاند. این در مقایسه با بیمارانی است که درمان ترکیبی را دیرتر دریافت کردهاند یا اصلاً دریافت نکردهاند.
پروفسور ری گفت:
«یافتههای ما نشان میدهد که یک تغییر ساده در دستورالعملهای درمانی میتواند تأثیر بزرگی بر وضعیت بیماران بگذارد.»
او ادامه داد:
«ازتیمایب در حال حاضر بهطور گسترده در دسترس و با هزینه نسبتاً پایین تجویز میشود. این درمان کمکی میتواند با هزینهای حدود ۳۵۰ پوند در سال برای هر بیمار اجرا شود، که در مقایسه با هزینههای بلندمدت ناشی از درمان سکتههای قلبی و اثرات آن بر زندگی بیماران، صرفهجویی قابل توجهی محسوب میشود.»
مارگرت لیوسدوتیر، دانشیار دانشگاه لوند و متخصص ارشد قلب در بیمارستان دانشگاهی اسکانه در شهر مالمو سوئد، اظهار امیدواری کرد که یافتههای این مطالعه منجر به تغییر در دستورالعملهای جهانی شود تا از «رنجهای غیرضروری جلوگیری شده و جان افراد نجات یابد».
او گفت که درمان ترکیبی در حال حاضر بهطور معمول به بیماران سکته قلبی در سطح جهانی ارائه نمیشود، زیرا از اصل احتیاط پیروی میشود تا از عوارض جانبی و تجویز بیشازحد دارو جلوگیری شود.
لیوسدوتیر افزود:
«با این حال، آغاز سریع درمان با هر دو دارو بلافاصله پس از سکته قلبی، اثرات مثبتی دارد. انجام ندادن این کار، با افزایش خطر همراه است. علاوه بر این، دارویی که در این مطالعه بررسی کردهایم، عوارض جانبی اندکی دارد، بهراحتی در دسترس است و در بسیاری از کشورها قیمت پایینی دارد.»
لینک منبع خبر : theguardian
نظرات کاربران