محققان مرکز تحقیقات نوآوری و فناوری نروژ، SINTEF، نشان دادهاند که میتوان با استفاده از نانوحبابها داروهای ضدسرطان را به طور مؤثری به ریهها منتقل کرد.
این فناوری که برای درمان چندین نوع سرطان دیگر نیز آزمایش شده، اکنون به ثبت رسیده و یک شرکت برای توسعه آن تأسیس شده است. روش انتقال داروها با استفاده از نانوحبابهای گازدار، نشان داده که این شیوه خاص میتواند به طور موثری سیتوتوکسینها را به ریههای بیماران سرطانی برساند. این روش درمانی امکان درمانهای دقیق و متمرکز را فراهم میکند و از بروز عوارض جانبی گسترده جلوگیری میکند.
آزمایشهای انجام شده توسط تیم SINTEF بر روی موشها نتایج امیدوارکنندهای را نشان داده است؛ به طوری که تومورها تنها ۳۰ روز پس از شروع درمان به طور چشمگیری کاهش یافتهاند.
این مطالعه که اخیراً در مجله European Journal of Pharmaceutical Sciences منتشر شده، موفقیتهای زیادی را به همراه داشته و باعث شده تا این تیم تحقیقاتی پتنت مربوط به فناوری خود را به ثبت برساند. همچنین، این تیم قراردادی برای اعطاء مجوز استفاده از این فناوری با یک شرکت داروسازی امضا کرده است.
آندریاس آسلوند، یکی از محققان این پروژه، میگوید: «ما به شدت مطمئن هستیم که این روش میتواند درمان جدیدی برای سرطان ریه ارائه دهد.»
این فناوری به طور تصادفی به عنوان یک داروی ضدسرطان ریه شناخته شد. در ابتدا، تیم تحقیقاتی در حال بررسی روشی برای انتقال دارو به مغز بود. این کار دشوار است زیرا مغز توسط سد خونی مغزی که یک غشای محافظ است، از باقی بدن جدا میشود. به عبارت دیگر، برای رسیدن به تومورهای مغزی، نیاز به روشهایی غیر از انتقال دارو از طریق خون وجود دارد. محققان با ساخت حبابهای گازی که نانوکپسولهای دارویی را در خود جای میدهند، این مشکل را حل کردهاند. حبابها امکان استفاده از امواج فراصوت را فراهم میکنند تا نانوکپسولها منفجر شوند و داروها از سد خونی مغزی عبور کنند.
آسلوند در توضیح میگوید: «پس از مدتی متوجه شدیم که این حبابهای گازی به ریهها میروند. این تجمع در ریهها آنطور که ما پیشبینی کرده بودیم، نبود، اما کشف این پدیده به ما این امکان را داد که بتوانیم آن را به نفع خود به کار ببریم و از این طریق به تومورهای ریه برسیم.»
آندریاس آسلوند بیان میکند: «ما پیشبینی میکنیم که این روش تحویل دارو برای درمان دیگر بیماریهای ریوی مانند فیبروز کیستیک، عفونتها و آمفیزم ریوی نیز کاربرد داشته باشد.»
علت مناسب بودن این دارو برای درمان بیماریهای ریوی، استفاده از تکنولوژی نانو است. در این روش، تمامی داروهای داخل وریدی ابتدا وارد جریان خون شده و قبل از رسیدن به ریهها، از قلب عبور میکنند، جایی که رگها به شبکه مویرگی تبدیل میشوند. در این بخش، رگها بسیار باریک هستند و بهعنوان فیلتری برای میکروحبابها عمل میکنند که بهطور طبیعی ترکیده و نانوذرات دارویی را مستقیماً به بافت ریه منتقل میکنند. از آنجا که حبابها بهطور خودکار میترکند، نیازی به استفاده از امواج فراصوت برای آزادسازی نانوذرات از کپسولهای آنها در شبکه مویرگی وجود ندارد.
این ایده نوآورانه از سال ۲۰۱۴ در بخش SINTEF شکل گرفت. یک دهه تحقیق و توسعه در این حوزه منجر به دستاوردهای دارویی بسیاری شد، از جمله پلتفرم تحویل دارو برای درمان سرطان صفاق که در نهایت به تأسیس شرکت اسپین آف NaDeNo انجامید.
نظرات کاربران