قرارگاه مسکن کارگران صاحبخانه می کند/ جزئیات
به گزارش پایگاه خبری هامپوئیل به نقل از همشهری، نشست این هفته شورای عالی کار گرچه قرار بود به موضوع هزینه معیشت کارگران و ترمیم مزد بپردازد؛ اما بنا به نظر رئیس این شورا، این جلسه با دستور کار اصلی یعنی رسیدگی به مسئله مسکن کارگری برگزار شد.
صولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی که ریاست شورای عالی کار را بر عهده دارد، پیشازاین در پاسخ به رسانهها در موردترمیم مزد کارگران، از طرح ویژهای برای مسکن خبر داده بود و تشکیل قرارگاه مسکن که در جلسه اخیر شورا مطرح شد، همان طرح ویژه است.
مسکن بهجای مزد
طبقه کارگر که بخش قابلتوجهی از آنها در دهک چهارم دستهبندی میشوند، بخش قابلتوجهی از درآمد ماهانه خود را صرف جبران هزینه مسکن میکنند و بر همین اساس، خانهدار کردن این خانوارها میتواند بخش بزرگی از مشکلات مالی و معیشتی آنها را برطرف کند.
مسئله این است که بهواسطه افزایش شکاف میان مزد و معیشت در سالهای گذشته، کارگران بهصورت روزمره با غم نان مواجه هستند و نمایندگان کارگری، تقاضای ترمیم مزد را برای جبران هزینههای تورم و حل مشکل روزمره کارگران به شورا فرستاده بودند.
گرچه پیشازاین هم احتمال رسیدگی به این درخواست بسیار کم برآورد میشد؛ اما با حرکت اخیر شرکای اجتماعی در عمل به نظر رئیس شورا، عملاً برترمیم مزد در سال جاری و حتی سالهای آتی خط قرمز کشیده شد و فعلاً تنها امیدی که برای کارگران باقی مانده، اجرای درست وعدهای است که برای تأمین سریع مسکن کارگری داده شده است.
آنها باید امیدوار باشند که این وعده، مانند وعده پیشین وزیر کار در مورد افزایش دستمزد در صورت افزایش حقوق، نامحقق نماند.
دستور تشکیل قرارگاه مسکن کارگری
عضو کارگری شورای عالی کار با اشاره به دستور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در نشست اخیر این شورا برای تهیه آییننامه اجرایی قرارگاه مسکن کارگری تا هفته آینده، گفت: نمایندگان کارگری پیشنهاداتی برای این آییننامه دارند که ارائه خواهند داد.
هادی ابوی در گفتوگو با همشهری، افزود: دوسوم از هزینه ماهانه کارگر صرف مسکن میشود و در حال حاضر با طرحهایی دولتی مانند نهضت ملی مسکن، کارگران صاحبخانه نمیشوند؛ ازاینرو اگر بتوانیم کارگران را در طول دوره اشتغال صاحبخانه کنیم، بار بزرگی از دوش آنها برداشته میشود.
به گفته او، طبق توافق انجام شده شورای عالی کار، مقرر شده قرارگاه مسکن کارگری بهصورت ملی و استانی ایجاد شود.
نقشه راه قرارگاه مسکن
حاضران در نشست اخیر شورای عالی کار میگویند: با توافق وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مقرر شده در این وزارتخانه ستادی ظرف یک هفته تشکیل شود که در آن نمایندگانی از وزارت راه و شهرسازی، وزارت کار، سازمان تأمین اجتماعی، نماینده کارگران و نماینده کارفرمایان حضور داشته باشند.
بر این اساس، مقرر شده طرح ساخت مسکن کارگری بهصورت آزمایشی در یکی دو استان شروع شود و قبل از پایان سال، احداث حداقل ۵۰ هزار واحد مسکن کارگری تعیین تکلیف شود.
ابوی، عضو کارگری شورای عالی کار میگوید: دستور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به معاونانش این بود که یک فرد جهادی و توانمند در رأس قرارگاه انتخاب شود که بتواند در شورای عالی مسکن کار را پیگیری کند و در دریافت مجوزهای لازم سرعت عمل داشته باشد.
در مورد اینکه قرارگاه جهادی مسکن کارگری قرار است چگونه مشکل مسکن کارگران را برطرف کند، جزئیات مشخصی منتشر نشده؛ اما بنا به اظهارات طرف کارگری، این گروه پیشنهاداتی برای اعطای زمین رایگان، تسهیلات ارزانقیمت بانکی، مصالح ساختمانی ارزانتر از بورس کالا، مشارکت شرکتهای زیرمجموعه تأمین اجتماعی برای تأمین مصالح، معافیت بیمهای و مالیاتی برای ساخت مسکن کارگری و … دارد که البته فعلاً مشخص نیست کدامیک و به چه صورتی در آییننامه اجرایی این قرارگاه گنجانده شود.
ابوی، عضو کارگری شورای عالی کار با بیان اینکه ما به ثمردهی این قرارگاه بسیار خوشبین هستیم، میافزاید: در جلسه اخیر شورا که معاون وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی، مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی و معاون وزارت صنعت، معدن و تجارت هم حاضر بودند، همه اتفاقنظر داشتند که در این زمینه باید اقدام شود.
او به همشهری میگوید: تأکید ما هم این است که لازم نیست این طرح، ضربتی باشد بلکه ما خواهان اجرایی شدن آن و مشخص شدن این موضوع هستیم که کارگر بداند بالاخره صاحبخانه میشود.
ابوی با اشاره به احداث مسکن کارگری در دهههای ۶۰ و ۷۰، میگوید: در آن زمان، به تعاونیها زمین اختصاص داده میشد و بهتدریج تعاونیها واحدها را میساختند. حتی بخشی از کارها را خود کارگر بر عهده میگرفت با کمک خانواده و اطرافیان انجام میداد که هزینه ساخت کمتر شود.
به گفته او، وزیر کار برای تأمین مصالح مانند سیمان و فولاد قول مساعد داده است.
نظرات کاربران