نتایج یک مطالعه از دانشگاه تهران نشان میدهد که افزایش شوری آب میتواند اثرات سمی نانوذرات دیاکسید تیتانیوم بر نوعی صدف به نام (Crassostrea) را کاهش دهد.
دکتر آرش جوانشیر، عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران و سرپرست تیم تحقیقاتی، بیان کرد که تحقیقات نشان دادهاند با افزایش شوری آب، سیستم ایمنی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی در این صدفها بهبود مییابد و استرس اکسیداتیو بهویژه تا سطح شوری ۳۵ گرم در لیتر، کاهش مییابد.
وی همچنین به این نکته اشاره کرد که نانوذرات دیاکسید تیتانیوم (TiO2) به طرق مختلف در آبهای طبیعی رها میشوند و موجب بروز سمیت در آبزیان میگردند. دکتر جوانشیر تأکید کرد که با وجود تحقیقات متعددی که به بررسی اثرات سمی این نانوذرات بر جانوران آبزی پرداختهاند، اطلاعات در مورد تأثیر عوامل محیطی، بهویژه شوری آب، بر این نوع سمیت هنوز محدود است.
دکتر آرش جوانشیر، در توضیح فرایند این پژوهش، گفت: «در این مطالعه، تأثیرات همزمان نانوذرات تیتانیوم و شوری آب بر روی صدف (Crassostrea pacyfic) مورد بررسی قرار گرفت و این صدفها به مدت ۹۶ ساعت در معرض غلظتهای مختلف نانوذرات تیتانیوم قرار داشتند».
وی افزود: «پس از قرارگیری در معرض نانوذرات دیاکسید تیتانیوم، عوامل ایمنی موجود در همولنف مانند غلظت کل هموسیتها و میزان فاگوسیتوز، همچنین فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی در غده گوارشی، شاخص استرس اکسیداتیو در آبششها و بیان ژنهای مرتبط با ایمنی در هموسیتها اندازهگیری شد».
جوانشیر ادامه داد: «نتایج آزمایشات نشان داد که غلظتهای کل هموسیتها، فاگوسیتوز، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و بیان ژنهای مرتبط با ایمنی در هموسیتها در شوریهای ۵ و ۱۵ گرم در لیتر، بهطور قابل توجهی در پاسخ به دوزهای بالای نانوذرات دیاکسید تیتانیوم کاهش یافته است. همچنین، افزایش شوری آب تا ۳۵ گرم در لیتر، استرس ناشی از حضور نانوذرات دیاکسید تیتانیوم را بر اجزای ایمنی و آنتیاکسیدانی صدفها کاهش داده و به بهبود استرس اکسیداتیو کمک کرده است».
نظرات کاربران