معاون پیشگیری سازمان بیمه سلامت ایران از افزایش بیسابقه اضافهوزن در کشور خبر داد و آن را به عنوان یکی از مشکلات اساسی و چالشهای جدی برای نظام سلامت ایران مطرح کرد.
به گزارش پایگاه خبری هامپوئیل به نقل از خبرگزاری مهر، فرشید عابدی معاون پیشگیری سازمان بیمه سلامت ایران در نخستین اجلاس مدیران ارشد سازمان بیمه سلامت ایران در سال ۱۴۰۴ گفت: افزایش اضافهوزن و چاقی در کشور به نقطهای رسیده که نیازمند توجه ویژه و فوری است. این معضل علاوه بر تاثیرات بهداشتی، بار مالی و اجتماعی زیادی بر دوش نظام سلامت کشور میگذارد.
وی ادامه داد: اقدامات پزشکی غیرضروری و مداخلات بیمورد میتوانند پیامدهای منفی زیادی از جمله مشکلات مالی و روانی برای بیماران و جامعه به دنبال داشته باشند. هدف اصلی سازمان بیمه سلامت ایران این است که از وقوع این مشکلات جلوگیری کند و تا حد امکان مواجهه بیمورد مردم با خدمات پزشکی را کاهش دهد.
عابدی همچنین در خصوص چالشها و ضرورتهای پیشگیری سطح چهارم توضیح داد: مهمترین دلیل برای اولویت دادن به پیشگیری سطح چهارم در سازمان بیمه سلامت، کمبود منابع است. علاوه بر این، یکی از اصلیترین مشکلات، پایین بودن آگاهی عمومی در خصوص مفهوم پیشگیری سطح چهارم است. در کنار آن، مقاومت در برابر تغییرات رویههای سنتی در ارائه خدمات درمانی نیز از دیگر موانع موجود است. برای غلبه بر این چالشها نیازمند هماهنگی بهتر بین سازمانها و نهادهای مختلف مانند بیمهها، وزارت بهداشت و بیمارستانها هستیم.
معاون پیشگیری سازمان بیمه سلامت ایران در ادامه به راهکارهای عملی برای پیادهسازی پیشگیری سطح چهارم اشاره کرد و گفت: یکی از روشهای پیشنهادی برای بهبود شرایط موجود، پذیرش نسخهنویسی اجتماعی است. این روش بهجای تمرکز صرف بر درمانهای پزشکی، بر نیازهای اجتماعی بیماران تأکید دارد و آنها را به سازمانهای غیردولتی، خیرین، شهروندان داوطلب و تشکلهای مردمی متصل میکند. هدف اصلی این رویکرد، بهبود شرایط زندگی و ترمیم محیط اجتماعی بیماران است که در نتیجه به تسریع بهبود جسمی و روانی آنان کمک خواهد کرد.
افزایش نگرانکننده بیماریها در کشور؛ نیاز فوری به اقدامات پیشگیرانه
فرشید عابدی، معاون پیشگیری سازمان بیمه سلامت ایران، از افزایش قابل توجه مشکلات بهداشتی و بیماریها در کشور در سالهای اخیر خبر داد و آن را یک چالش جدی برای سلامت عمومی کشور دانست.
وی بیان کرد: از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱ شاهد رشد عجیب چاقی و اضافهوزن در کشور بودیم. علاوه بر این، فشار خون در کشور ۶ درصد افزایش پیدا کرده است، اما درمان مؤثر فشار خون در کشور تنها ۴۰ درصد بوده که یک نگرانی جدی محسوب میشود. در همین راستا، میزان ابتلاء به بیماری دیابت نیز از ۱۰ درصد به ۱۴ درصد رسیده است. هرچند که پوشش ۶۵ درصدی برای بیماران دیابتی مثبت ارزیابی میشود، اما میزان مؤثر بودن درمان دیابت تنها ۲۷ درصد است.
عابدی افزود: برآوردها نشان میدهند که روند ابتلاء به فشار خون در افراد بالای ۳۰ سال تا سال ۱۴۳۰ به صد درصد خواهد رسید، که این امر نشاندهنده یک مسیر نادرست است. همچنین تا سال ۱۴۲۰ میزان ابتلاء به دیابت و پیشدیابت در افراد بالای ۳۰ سال نیز به صد درصد خواهد رسید.
معاون پیشگیری سازمان بیمه سلامت ایران ادامه داد: برای مقابله با این روند نگرانکننده، لازم است اقدامات اساسی انجام شود. در سال ۱۴۰۴، برنامههای این معاونت شامل فرهنگسازی و اطلاعرسانی گسترده، توسعه پیشگیری نخستین، اجرای برنامههای پیشگیری سطح چهارم، خرید و پیادهسازی سامانههای خودمراقبتی و همچنین اجرای آئیننامه اجرایی بند چ ماده ۷۳ خواهد بود.
نظرات کاربران