شهلا کاظمی پور، جمعیتشناس، با اشاره به روند کاهش رشد جمعیت در ایران و پیشبینی کاهش آن به صفر در سال ۱۴۲۰، تاکید کرد که از هماکنون باید به فکر تامین زیرساختهای درمانی و رفاهی برای دوران سالمندی کشور باشیم.
وی با اشاره به روند کاهش باروری و افزایش سرعت این کاهش گفت: “مرگ و میر ناشی از سالمندی جمعیت در حال افزایش است و رشد جمعیت به تدریج رو به افول خواهد گذاشت.” کاظمی پور پیشبینی کرد که از سال ۱۴۲۰ به بعد، رشد جمعیت به صفر میرسد و مرگ و میر برابر با تولدها خواهد شد و پس از آن، رشد جمعیت منفی خواهد شد. در این شرایط، سهم جمعیت فعال کاهش یافته و جمعیت سالمندان افزایش مییابد.
این جمعیتشناس تاکید کرد که برای مقابله با این روند باید سیاستها و برنامههای مختلفی در جهت افزایش نرخ باروری اجرا شود. وی افزود: “با افزایش جمعیت سالمندی، شمار افراد مسن به طور چشمگیری افزایش خواهد یافت و بنابراین باید از همین حالا برای رفع نیازهای بهداشتی، رفاهی و زیرساختی آنان برنامهریزی کرد.”
کاظمی پور همچنین به مشکلات اجرایی در راستای اجرای قوانین اشاره کرد و گفت: “کشور با کمبود بودجه در برنامهریزیها روبهرو است و بسیاری از طرحها به دلیل این مشکل با موانعی مواجه میشوند.” وی در خصوص قانون جوانی جمعیت نیز اظهار کرد که مشوقهایی مانند وام ازدواج و تشویق به فرزندآوری بار مالی سنگینی دارند و این موضوع باعث بروز مشکلاتی در اجرای کامل این قانون میشود.
این جمعیتشناس با ارزیابی قانون جوانی جمعیت، آن را از نظر تئوریک مثبت ارزیابی کرد و افزود: “اگر این قانون به درستی اجرا شود، میتواند باعث افزایش میانگین تعداد فرزندان در خانوادهها شود. البته برای تحقق این هدف، باید اقدامات فرهنگی و بلندمدت به منظور رفع نگرانیهای خانوادهها در زمینه فرزندآوری انجام شود.”
نظرات کاربران