نمایشنامه تراژیک «هیچ پروانهای نباید بدون اسم بمیرد» اثر زن و شوهر مراغهای، فریبا قاسمزاده بهنامی و مهدی آذری، اخیراً در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر موفق به کسب جایزه بخش «غزه و مقاومت مردم فلسطین» شد.
به گزارش پایگاه خبری هامپوئیل، نویسندگان این اثر با روایتی تکاندهنده، یکی از دردناکترین معضلات بشری یعنی جنگ و بیعدالتی اجتماعی را به تصویر میکشند. نمایشنامه به جنگ وحشیانه صهیونیستها علیه مردم بیدفاع غزه و فلسطین میپردازد و با تمرکز بر داستان پدری که در تلاش برای شناسنامهدار کردن نوزادان دوقلوی خود است، به عمق رنج و مصائبی که مردم در مناطق جنگی غزه تحمل کردهاند، نفوذ میکند.
این اثر از نگاه انسانی و انسانیشناسانه به جنگ و بیعدالتی نگریسته و به شدت تحت تأثیر مسائل اجتماعی و سیاسی روز قرار دارد.
«مصطفی»، راوی پیر و نابینای نمایشنامه «هیچ پروانهای نباید بدون اسم بمیرد»، در دوران جوانیاش زمانی که شناسنامهاش را به بیمارستان میبرد، با صحنهای دلخراش روبهرو میشود: همسر و دوقلوهایش بهسان پروانههایی پر کشیده بودند و هنوز شناسنامهای نداشتند.
این نمایشنامه با بهرهگیری از صحنهپردازی، نور و صدا بهطرز تاثیرگذاری نشان میدهد که چگونه جنگ تنها زندگی افراد را نابود نمیکند، بلکه حقوق ابتدایی آنها مانند حق داشتن نام و هویت را نیز از آنان سلب میسازد.
نویسندگان این اثر، فریبا قاسمزاده بهنامی و مهدی آذری، پس از موفقیت در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، تصمیم گرفتهاند نمایشنامه را به روی صحنه ببرند و آن را در جشنوارههای دیگر به قضاوت بگذارند تا پیام این اثر انسانی و اجتماعی را به مخاطبان بیشتری برسانند.
«فریبا قاسمزاده بهنامی»، پس از اخذ فوق لیسانس حسابداری، به رشته حقوق روی آورد و در کنار آن، دنیای هنر را نیز آغاز کرد. اولین تجربه هنری وی بهعنوان طراح صحنه و دکور در فیلم کوتاه «اپیلوگ» به کارگردانی همسرش، «مهدی آذری»، رقم خورد. طراحی صحنه این فیلم کوتاه باعث شد تا وی جایزه بهترین طراحی صحنه را از پانزدهمین جشنواره فیلم کوتاه تبریز کسب کند.
«قاسمزاده بهنامی» کارگردانی فیلم کوتاه را با فیلم «اجرای یک سکوت» آغاز کرد که این فیلم در جشنوارههای معتبر داخلی و خارجی به نمایش درآمد و در نهایت عنوان دومین فیلم برتر سیزدهمین دوره جشنواره لاین ترکیه را بهدست آورد.
این هنرمند در زمینه نویسندگی نیز موفقیتهایی داشته و با داستان کوتاه «جشن تولد چهل سالگی» جایزه ادبی اوحدی را کسب کرده است. در عرصه تئاتر نیز با کارگردانی نمایش «برنامهریزی برای یک مرگ»، در جشنواره استانی موفق به دریافت تقدیر و جایزه طراحی صحنه و دکور شد.
«قاسمزاده بهنامی» و همسرش اخیراً نمایش کودک «گروفالو» را که نویسندگی و کارگردانی آن را خود بر عهده داشتند، به صحنه بردند.
«مهدی آذری»، پس از اخذ مدرک لیسانس در رشته اقتصاد از دانشگاه شهید بهشتی تهران، به دوره فوق لیسانس سیستمهای اقتصادی در دانشگاه صنعتی شریف تهران وارد شد. سپس به عنوان بهترین محقق جوان، با اخذ بورسیه کامل از دولت کره جنوبی، فوق لیسانس تجارت بینالملل را از دانشگاه «کیونک هی» در سئول دریافت کرد.
بعد از این تجربهها، آذری دعوت دانشگاه پاریس – ایست (کرتیل) را پذیرفت و فوق لیسانس مدیریت پروژه در زمینه توسعه اقتصادی را در آنجا بهدست آورد. او برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا، وارد دانشگاه ارلانگن – نورنبرگ آلمان شد تا در رشته اقتصاد سیاسی تحصیل کند.
آذری در کنار تحصیلات علمی، فعالیتهای ادبی خود را نیز آغاز کرد و اولین مجموعه داستان خود را در مونیخ نوشت. این مجموعه توسط انتشارات روزبهان تهران منتشر شد. کتابهای بعدی وی که همگی مجموعه داستانهای کوتاه هستند، در انتشارات روزبهان و رایبد تهران به چاپ رسیدند.
در عرصه سینما، چندین فیلم کوتاه که نویسندگی و کارگردانی آنها بر عهده آذری بود، به جشنواره فیلم کوتاه تهران و جشنوارههای معتبر بینالمللی راه یافتند. وی در پانزدهمین دوره جشنواره فیلم تبریز موفق به کسب جایزه بهترین فیلم تجربی شد.
فعالیت هنری آذری در حوزه تئاتر نیز از اوایل سال ۱۴۰۳ آغاز شد. او با اجرای نمایش «برنامهریزی برای یک مرگ» در جشنواره استانی همان سال حضور یافت و موفق به دریافت جوایز بهترین بازیگر مرد و طراحی صحنه شد.
نظرات کاربران