به گفته محققان، «یکی از راههای متوقف کردن گسترش بیماریهای منتقلشده توسط حشرات، سمی کردن خون حیوانات و انسانها است.»
محققان کشف کردهاند که یک دارو که معمولاً برای بیماریهای نادر تجویز میشود، میتواند خون انسان را برای پشهها مرگبار کند و این موضوع میتواند سرنخی برای مقابله با بیماریهایی مانند مالاریا باشد.
آنها دارویی به نام نیتیسینون را آزمایش کردند که معمولاً برای افرادی که دارای بیماریهای ارثی نادری هستند و قادر به تجزیه کامل برخی اسیدهای آمینه نیستند، تجویز میشود.
این دارو با مسدود کردن یک آنزیم عمل میکند تا از تجمع محصولات جانبی مضر بیماری در بدن انسان جلوگیری کند.
بر اساس یافتههای منتشرشده در مجله Science Translational Medicine، هنگامی که پشهها خون حاوی نیتیسینون را مینوشند، این دارو آنزیم موجود در بدن آنها را نیز مسدود کرده و مانع از هضم صحیح خون میشود، که در نتیجه باعث مرگ سریع آنها میگردد.
لی آر. هاینز، استادیار پژوهشی در دانشگاه نوتردام آمریکا و یکی از نویسندگان ارشد این مطالعه، در بیانیهای گفت: «یکی از راههای متوقف کردن گسترش بیماریهای منتقلشده توسط حشرات، سمی کردن خون حیوانات و انسانها برای این حشرات خونخوار است.»
او افزود: «یافتههای ما نشان میدهد که استفاده از نیتیسینون میتواند یک ابزار کمکی جدید و امیدوارکننده برای کنترل بیماریهای منتقله از طریق حشرات، مانند مالاریا، باشد.»
اقدامات محافظتی فردی شامل پوشیدن لباسهای پوشیده، استفاده از دفعکنندههای حشرات، و بهکارگیری پشهبند یا توری روی در و پنجرهها است.
افزایش نیاز به راهحلهای کنترل پشهها
یکی دیگر از روشها استفاده از ایورمکتین است که برای از بین بردن انگلها به کار میرود. با این حال، استفاده مکرر از آن میتواند به مقاومت دارویی منجر شود و همچنین برای محیط زیست سمی باشد.
آلvaro آکاستا سرانو، استاد علوم زیستی در دانشگاه نوتردام و یکی از نویسندگان همنویسنده مطالعه، گفت: «عملکرد نیتیسینون فوقالعاده بود.»
او افزود: «این دارو نیمهعمر بسیار طولانیتری در خون انسان نسبت به ایورمکتین دارد، به این معنا که فعالیت کشندگی آن در بدن انسان مدت زمان بیشتری در گردش میماند. این امر هنگام استفاده در میدانی برای دلایل ایمنی و اقتصادی بسیار حیاتی است.»
نیتیسینون قادر بود پشهها را در تمامی گروههای سنی از جمله پشههای مسنتر که احتمال بیشتری برای انتقال مالاریا دارند، از بین ببرد. این دارو همچنین قادر به از بین بردن پشههای مقاوم به حشرهکشها بود.
هاینز گفت: «در آینده، میتوان با تناوب در استفاده از نیتیسینون و ایورمکتین، کنترل بهتری بر جمعیت پشهها داشت.»
او افزود: «برای مثال، نیتیسینون میتواند در مناطقی به کار گرفته شود که مقاومت به ایورمکتین وجود دارد یا در مناطقی که ایورمکتین به طور گسترده برای دامها و انسانها استفاده میشود.»
بر اساس گزارش مرکز اروپایی پیشگیری و کنترل بیماریها (ECDC)، بیماریهای منتقله از طریق پشهها شامل مالاریا، دنگی، ویروس نیل غربی، چیکونگونیا و تب زرد هستند.
این بیماریها در اروپا به عنوان تهدیدی رو به رشد برای سلامت انسان محسوب میشوند، زیرا تغییرات آبوهوایی شرایط مساعدتری را برای گسترش گونههای مهاجم پشه ایجاد کرده است، حتی با وجود اینکه مالاریا برای چندین دهه از این قاره ریشهکن شده بود.
لینک منبع خبر : euronews
نظرات کاربران