تحقیقات جدید نشان میدهد اگر در دهههای ۴۰ یا ۵۰ زندگی خود هستید و در خوابیدن یا ماندن در خواب مشکل دارید، این موضوع میتواند نشانهای ناخوشایند برای سلامت مغز شما با افزایش سن باشد.
به گزارش مدیسن نت، «کلمنسه کاوایز»، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه کالیفرنیا، توضیح میدهد: «مطالعه ما که از اسکن مغز برای ارزیابی سن مغز شرکتکنندگان استفاده کرد، نشان داد که بدخوابی با تقریباً سه سال پیری بیشتر مغز در اوایل دوران میانسالی مرتبط است.»
تیم تحقیق روی ۵۸۹ نفر تمرکز کرد که در ابتدای مطالعه میانگین سنی آنها حدود ۴۰ سال بود. همه شرکتکنندگان در سن ۴۰ سالگی و سپس در حدود ۴۵ سالگی پرسشنامههایی را در مورد الگوهای خواب خود پر کردند. این سوالات شامل مواردی نظیر “آیا معمولاً در به خواب رفتن مشکل دارید؟”، “آیا معمولاً شبها چندین بار از خواب بیدار میشوید؟” و “آیا معمولاً خیلی زود از خواب بیدار میشوید؟” بود.
پاسخهای نظرسنجی به محققان این امکان را داد که ۶ ویژگی خواب ضعیف را شناسایی کنند:
- مدت خواب کوتاه
- کیفیت بد خواب
- مشکل در به خواب رفتن
- مشکل در خواب ماندن
- بیدار شدن صبح زود
- خواب آلودگی در طول روز
در حدود سن ۵۵ سالگی، همه شرکتکنندگان تحت اسکن مغزی قرار گرفتند تا میزان پیری مغزشان ارزیابی شود. تیم تحقیق دریافت که افرادی که دارای چهار مورد یا بیشتر از ویژگیهای خواب ضعیف بودند، مغزهایی داشتند که به طور متوسط ۲.۶ سال «بزرگتر» از مغز افرادی بود که هیچیک از این ویژگیها را نداشتند یا فقط یکی از آنها را داشتند.
علاوه بر این، افرادی که دارای دو یا سه مورد از ویژگیهای بد خوابی بودند، در سن ۵۵ سالگی به طور متوسط ۱.۶ سال پیرتر از افرادی بودند که هیچ یا فقط یکی از این ویژگیها را داشتند.
با این حال، این مطالعه تنها ارتباط بین خواب ضعیف و پیری مغز را نشان داد و نتوانست بهطور مستقیم ثابت کند که خواب ضعیف بهطور حتمی موجب پیری مغز میشود.
به گفته محققان، تحقیقات آینده باید بر یافتن روشهای جدید برای بهبود کیفیت خواب و بررسی تأثیر طولانیمدت خواب بر سلامت مغز در افراد جوان تمرکز کند.
نظرات کاربران