مدیر مجتمع دامپروری سرای نوآوری دانشگاه آزاد مراغه اعلام کرد: هدف ما اصلاح نژاد گلههای گوسفند دامداران و ترویج نژاد «رومن» به منظور افزایش بهرهوری و بهبود راندمان تولید است.
عباس حیدری، کارمند رسمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه با مدرک کارشناسی ارشد در رشته مهندسی کشاورزی و دامپروری، به مدت حدود ۲۸ سال در حوزههای مختلف آموزشی و فرهنگی دانشگاه خدمت کرده است. او در کارنامه خود مدیریت مدارس سما، مدیریت فرهنگی سما، راهاندازی مرکز آموزشهای مهارتی و مشاوره شغلی، و همچنین مدیریت مدارس عالی مهارتی سما را دارد.
حیدری در خارج از دانشگاه نیز علاوه بر فعالیتهای فرهنگی و قرآنی، در زمینه باغداری نیز فعالیت دارد. او نخستین تولیدکننده گوشت مرغ بدون آنتیبیوتیک در شمال غرب کشور در سال ۱۳۹۰ بود و مقالات ارائه شده از پایاننامه کارشناسی ارشدش در زمینه تولید انبوه مورد استفاده قرار گرفته است.
بهواسطه تخصص خود در رشته مهندسی کشاورزی و دامپروری، حیدری بهتازگی از سوی مسئولان دانشگاه بهعنوان مدیر مجتمع دامپروری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه (زیرمجموعه سرای نوآوری محصولات فراسودمند کشاورزی و دامی) منصوب شده و در حال حاضر مسئولیت مدیریت ۱۸۰ رأس گوسفند نژاد رومن شامل میش، قوچ و بره پرورشی را بر عهده دارد.
حیدری درباره مجتمع دامپروری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه و ویژگیهای گوسفند نژاد رومن اظهار کرد: نژاد رومن از تلاقی نژادهای رومانوف و بریچون دوچر در مؤسسه ملی تحقیقات دامی و کشاورزی فرانسه بهدست آمده است. این نژاد توانایی بالایی در عادتپذیری به شرایط آبوهوایی ایران دارد و میتواند تأثیر مثبتی بر نرخ بقای بره شیرخوار و دام مولد داشته باشد.
وی افزود: خصوصیات مادری این نژاد، از جمله تواناییهای شیردهی خوب و رفتارهای مادری پیشرفته (برهآوری آسان و پذیرش بره بهعنوان فرزند) پرورش آن را تسهیل میکند. این نژاد ظرفیت خوبی برای برهآوری در خارج از فصل دارد، که این امکان را فراهم میکند تا تولیدمثل در طول سال بدون نیاز به مداخلات هورمونی انجام شود.
مدیر مجتمع دامپروری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه ادامه داد: هر میش رومن با حدود سه زایمان در دو سال و با بالابودن میزان چندقلوزایی (میانگین حدود ۲.۳ بره در هر زایش) نقش مهمی در افزایش جمعیت گله ایفا میکند.
حیدری همچنین گفت: با انجام انتخابهای ژنتیکی در این نژاد، ژن عضله مضاعف فعال شده که باعث افزایش وزن روزانه بیشتر نسبت به نژادهای بومی شده است. به همین دلیل، گوشت این نژاد که در حدود ۵ ماهگی کشتار میشود، طعمی لذیذ دارد و برخلاف بعضی دیگر از نژادها، طعم زنندهای ندارد. همچنین نسبت گوشت به جثه این نژاد ۴۷ درصد است که نسبت به نژادهای ایرانی ۷ درصد بیشتر میباشد.
وی اضافه کرد: ضریب تبدیل غذایی در این نژاد بهطور چشمگیری بهبود یافته است. با توجه به اینکه حدود ۷۰ درصد از هزینههای پرورش دام صرف تهیه خوراک میشود، این پیشرفت به کاهش هزینههای دامپروری و ایجاد صرفه اقتصادی در تولید گوشت منجر خواهد شد. در نژادهای بومی، بهدلیل وجود دنبه، بخش زیادی از مواد غذایی مصرفی بهصورت چربی در دنبه ذخیره میشود، اما در این نژاد به دلیل عدم وجود دنبه، بیشتر مواد غذایی به تولید عضله اختصاص مییابد و در نتیجه درصد چربی لاشه در مقایسه با نژادهای دنبهدار به مراتب مناسبتر و کمتر است.
مدیر مجتمع دامپروری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه اظهار داشت: در این مجموعه، هدف ما مقایسه روشهای مختلف تغذیهای برای دستیابی به کمهزینهترین جیرهای است که بتواند نیازهای استاندارد این نژاد را تأمین کند و در عین حال بیشترین میزان بازدهی را داشته باشد. همچنین، ما در تلاشیم تا با اصلاح نژاد گلههای دامداران منطقه و توسعه و ترویج این نژاد، بهرهوری و راندمان تولید را افزایش دهیم.
حیدری اظهار داشت: واحد دانشگاهی مراغه با ارائه رشتههای مهندسی دامپروری در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکترا و همچنین کاردانی دامپزشکی، ارتباط خود را با جامعه علمی و استادان پژوهشگر برقرار کرده است. این ارتباط به منظور پشتیبانی از پایاننامههای دانشجویی، مقالات علمی پژوهشی و تولیدات علمی صورت میگیرد که یکی از اهداف اصلی مجتمع دامپروری محسوب میشود.
وی افزود: بر اساس پژوهشهای علمی و فعالیتهای تحقیقاتی، مشاهده شده که در ترکیب نژادهای اصلاحشده با نژادهای بومی، صفات برتر در نسلهای اول و دوم به نژادهای بومی منتقل میشود. به همین دلیل، برنامهریزی برای ترکیب نژادهای اصلاحشده با نژادهای بومی با هدف انتقال صفات برتر به نژادهای بومی مانند قزل و افشار، از جمله اهداف کلیدی مجتمع دامپروری واحد مراغه به شمار میآید.
مدیر مجتمع دامپروری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه همچنین خاطرنشان کرد که این مجتمع تحت نظارت سرای نوآوری محصولات فراسودمند کشاورزی و دامی فعالیت میکند. برای تأمین نیازهای مالی مجموعه، فروش تولیدات اضافی مانند برههای پرواری قوچ و میش که علاقهمندان زیادی در منطقه دارند، انجام میشود.
نظرات کاربران