شاید فقط پوسیدگی دندان نباشد که باید نگران آن باشید وقتی صحبت از نوشیدنیهای شیرین میشود: تحقیقات جدید نشان میدهند که این نوشیدنیهای شیرین ممکن است خطر ابتلا به سرطان دهان را نیز افزایش دهند.
پژوهشگران دانشگاه واشنگتن با تجزیه و تحلیل دادههای یک پایگاه اطلاعاتی بهداشت عمومی، سوابق مربوط به عادات غذایی 162,602 زن را بررسی کردند که از میان آنها، 124 نفر در طول یک دوره 30 ساله به سرطان دهان مبتلا شدند.
در مقایسه با زنانی که کمتر از یک نوشیدنی شیرین در ماه مصرف میکردند، افرادی که روزانه یک یا چند نوشیدنی شیرین مینوشیدند، 4.87 برابر بیشتر در معرض ابتلا به سرطان دهان بودند.
زنانی که الکل مصرف نمیکردند یا سیگار نمیکشیدند (یا میزان مصرف آنها بسیار کم بود) اما روزانه یک یا چند نوشیدنی شیرین مینوشیدند، 5.46 برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان دهان بودند، در مقایسه با زنانی که کمتر از یک نوشیدنی شیرین در ماه مصرف میکردند.
پژوهشگران در مقاله منتشرشده خود نوشتند:
“میزان بروز سرطان حفره دهانی (OCC) در میان غیرسیگاریها و افراد جوانی که فاقد عوامل خطر سنتی هستند، در سراسر جهان در حال افزایش است.”
آنها همچنین افزودند:
“در این مطالعه، مصرف زیاد نوشیدنیهای شیرینشده با قند با افزایش قابلتوجه خطر ابتلا به سرطان دهان در زنان مرتبط بود، بدون توجه به عادات سیگار کشیدن یا نوشیدن الکل، هرچند که این افراد در ابتدا دارای ریسک پایینی بودند.”
ساختار این مطالعه به گونهای است که نمیتوان نتیجهگیری قطعی درباره علت و معلول داشت، زیرا ممکن است عوامل دیگری نیز در این رابطه نقش داشته باشند که پژوهشگران آنها را در نظر نگرفتهاند. با این حال، این ارتباط آنقدر قوی است که نشان دهد نوعی رابطه میان این دو متغیر وجود دارد.
بهطور سنتی، سرطان دهان با عواملی مانند سیگار کشیدن یا جویدن تنباکو، مصرف زیاد الکل و عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) مرتبط است. این واقعاً نگرانکننده است که موارد ابتلا به سرطان دهان بهسرعت در حال افزایش هستند، آن هم در میان افرادی که این عوامل خطر سنتی را ندارند.
یکی از دلایلی که برای این افزایش مطرح شده، تغییر عادات غذایی ما است.
غذاهای ناسالمی که بسیاری از ما به طور منظم مصرف میکنیم، ممکن است واکنشهای التهابی طولانیمدت را در سیستم ایمنی بدن تحریک کرده و در نهایت خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش دهند.
پژوهشگران در مقاله خود نوشتند:
“الگوی غذایی غربی به طور فزایندهای به عنوان یک عامل خطر برای سرطانهای دستگاه گوارش شناخته شده است و با مصرف زیاد چربیهای اشباعشده، غذاهای فرآوریشده و قندهای افزوده مشخص میشود.”
آنها همچنین افزودند:
“فرضیه ما این است که رژیمهای غذایی با میزان بالای قند افزوده ممکن است به التهاب مزمن منجر شوند، که این التهاب به نوبه خود میتواند خطر ابتلا به سرطان دهان (OCC) را افزایش دهد.”
البته این مطالعه محدودیتهایی دارد؛ تنها بر دادههای مربوط به زنان تمرکز دارد و تعداد موارد سرطان بررسیشده نسبتاً کم است. پژوهشگران تأکید دارند که برای بررسی دقیقتر این ارتباط، نیاز به جمعآوری و ارزیابی دادههای بیشتری وجود دارد.
با این حال، این مطالعه دلیل قانعکنندهی دیگری است که نشان میدهد نهتنها باید مراقب تغذیهی خود باشیم، بلکه باید به آنچه مینوشیم نیز توجه کنیم.
خطرات مرتبط با نوشیدنیهای شیرین چیز جدیدی نیست، اما اکنون متوجه میشویم که این نوشیدنیها ممکن است بسیار مضرتر از آنچه قبلاً تصور میشد، باشند.
دکتر رائول زامورا روس، اپیدمیولوژیست از مؤسسه آنکولوژی کاتالونیا (ICO) در اسپانیا، که در این پژوهش نقشی نداشته است، میگوید:
“روششناسی و کیفیت این مطالعه عالی است و دادهها با دقت زیادی تجزیهوتحلیل شدهاند.”
او همچنین افزود:
“مطالعات بیشتری لازم است تا این ارتباط تأیید شود و همچنین بررسی شود که آیا نوشیدنیهای رژیمی با شیرینکنندههای مصنوعی نیز به همان اندازه مضر هستند، زیرا بسیاری از افراد نوشیدنیهای قندی را با انواع رژیمی جایگزین میکنند.”
این پژوهش در مجلهی JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery منتشر شده است.
لینک منبع خبر : sciencealert
نظرات کاربران