رئیس انجمن حمایت از بیماران سکته مغزی آذربایجان شرقی اعلام کرد: آمارها نشان میدهد روزانه بیش از ۴۰۰ نفر در کشور دچار سکته مغزی میشوند که از این تعداد، ۱۵ تا ۲۰ نفر مربوط به استان ما هستند.
مهدی فرهودی در نشست خبری روز یکشنبه، ۱۳ آبان، به مناسبت روز جهانی سکته مغزی اظهار داشت که سکته مغزی دومین علت مرگ و میر در کشور بوده و اصلیترین عامل ناتوانی در افراد به شمار میآید.
وی با اشاره به آمار جهانی اظهار داشت که از هر چهار نفر، یک نفر در طول زندگی خود دچار سکته مغزی میشود. به گفته وی، بر اساس این آمار، هر دو ثانیه یک نفر در سطح جهان به این بیماری مبتلا میشود.
او اضافه کرد که ۸۰ تا ۹۰ درصد از موارد این بیماری قابل پیشگیری است و در صورتی که فرد در زمان طلایی به مراکز درمانی مراجعه کند، تا ۵۰ درصد احتمال درمان وجود دارد.
فرهودی با اشاره به علائم سکته مغزی، عواملی همچون فشار خون بالا، دیابت، استعمال دخانیات به ویژه سیگار، کمتحرکی و بیماریهای قلبی را از اصلیترین علل ابتلا به این بیماری دانست.
رئیس انجمن حمایت از بیماران سکته مغزی آذربایجان شرقی تأکید کرد که پنج علامت مهم شامل اختلال در تعادل، مشکلات بینایی، انحراف صورت، ضعف دست و اختلال در تکلم اگر به طور ناگهانی رخ دهند، میتوانند نشانه بروز سکته مغزی باشند که در این صورت باید فوراً با اورژانس تماس گرفت.
وی اظهار داشت: بزرگترین مرکز درمان سکته مغزی در استان، در بیمارستان امام رضای تبریز مستقر است و ماهانه حدود ۱۰۰ بیمار دچار سکته مغزی در این بیمارستان بستری میشوند.
فرهودی با اشاره به اینکه نرخ بروز سکته مغزی در ایران ۱.۵ برابر کشورهای پیشرفته است، خاطرنشان کرد: دانشگاه علوم پزشکی تبریز در زمینه درمان و پیشگیری از سکته مغزی جزو پیشگامان محسوب میشود.
وی همچنین به اجرای برنامه جامع مدیریت سکته مغزی برای اولین بار در استان اشاره کرد و افزود: این برنامه بهطور نسبی در حال اجرا است و نهادهایی همچون آموزش و پرورش، دانشگاههای مراغه و سراب، و اداره کل بهزیستی استان نیز در این طرح همکاری دارند.
فرهودی ادامه داد: براساس یکی از مطالعات انجامشده بر روی ۵۵۴۲ بیمار بستریشده در استان، مشخص شد که نزدیک به ۳۰۰۰ نفر از این بیماران اهل تبریز هستند و بقیه از شهرستانهای اطراف میآیند. همچنین این بیماری بیشتر در برخی مناطق شهر تبریز از جمله محله عباسی، مارالان، حوالی بیمارستان علوی و بیمارستان امیرالمومنین (قرهآغاج) رخ میدهد.
وی با بیان اینکه ۵۰۰ بیمار عضو انجمن حمایت از بیماران سکته مغزی استان هستند، گفت: بیش از شش متخصص مغز و اعصاب در این انجمن به ارائه خدمات میپردازند.
او افزود: در سطح استان نزدیک به ۶۰ متخصص مغز و اعصاب فعالیت میکنند.
دکتر علیاکبر طاهر اقدام، استاد گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی تبریز و نایب رئیس انجمن حمایت از بیماران سکته مغزی استان، با اشاره به جنبههای مختلف این بیماری گفت: «سکته مغزی علاوه بر هزینههای درمانی و بیمارستانی، بار مالی پنهانی نیز دارد، زیرا با از کار افتادن نانآور خانواده، درآمد وی قطع میشود. در چنین شرایطی یا باید برای بیمار پرستار استخدام شود یا یکی از اعضای خانواده به مراقبت از او بپردازد.»
وی افزود: «برخی عوامل مانند افزایش سن غیرقابل تغییر هستند، اما طی دهه گذشته، موارد ابتلا به این بیماری در سنین پایینتر دیده میشود، موضوعی که متأسفانه در جامعه کمتر به آن پرداخته شده است.»
دکتر طاهر اقدام با اشاره به روند رو به رشد مصرف سیگار در میان جوانان عنوان کرد: «وظیفه رسانهها است که با تحلیل دلایل این مشکل و اطلاعرسانی، آگاهی جامعه را نسبت به خطرات آن افزایش دهند.»
وی همچنین خاطرنشان کرد که در زمینه ارتقای سلامت جامعه، وزارت بهداشت سهمی حدود ۲۵ درصدی دارد و مابقی مسئولیتها به سایر نهادها و بخشها مرتبط است.
یک متخصص طب اورژانس اظهار داشت که فشار روانی بیماری سکته مغزی از بار مالی آن بیشتر است و متاسفانه اغلب خانوادهها با تاخیر حدود یک تا یک و نیم ساعت با اورژانس تماس میگیرند؛ در حالی که این زمان حیاتی برای درمان موثر از دست رفته است.
دکتر صمد شمس وحدتی افزود که زمان متوسط بین ورود بیمار به اورژانس بیمارستان و انجام سیتیاسکن بین ۱۲ تا ۲۵ دقیقه است. او با اشاره به اینکه حدود ۹۵ درصد بیماران مراجعهکننده به اورژانس علائمی مانند اختلال در چهره و تکلم دارند، اضافه کرد که به طور متوسط پنج درصد از بیماران سکته مغزی مراجعهکننده به اورژانس استان، جان خود را از دست میدهند.
در ادامه، دکتر سارا سلاطین، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی تبریز، بر اهمیت رعایت بهداشت دهان و دندان در پیشگیری از سکته مغزی تاکید کرد. او اشاره کرد که تحقیقات نشان داده است در برخی موارد، افرادی که بهداشت دهان و دندان مناسبی ندارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سکته مغزی قرار دارند.
نظرات کاربران