مطالعهای روی ۲۱ مورد بستری نشان میدهد که این نوشیدنیهای یخی میتوانند باعث کاهش هوشیاری و افت قند خون شوند.
پزشکان هشدار دادهاند که کودکان زیر هشت سال نباید نوشیدنیهای یخی حاوی گلیسرول مصرف کنند. بررسی سوابق پزشکی ۲۱ کودک که پس از نوشیدن این نوشیدنیها بهشدت بیمار شدند، نشان میدهد که توصیههای بهداشتی درباره ایمنی این محصولات ممکن است نیاز به بازبینی داشته باشد.
یافتههای این مطالعه که در مجله Archives of Disease in Childhood منتشر شده است، نشان میدهد که هر یک از این کودکان بلافاصله پس از نوشیدن یک اسلاش دچار علائمی خاص شدهاند. بیماری آنها ناشی از آنچه که در مطالعه بهعنوان سندرم مسمومیت با گلیسرول نامگذاری شده، بوده است؛ این سندرم علائمی مانند کاهش سطح هوشیاری و افت قند خون را در پی دارد.
گلیسرول یک الکل طبیعی و جایگزین قند است که به حفظ بافت نوشیدنیهای یخی کمک میکند و از یخزدگی کامل آنها جلوگیری میکند.
در بریتانیا، مصرف نوشیدنیهای یخی حاوی گلیسرول برای کودکان زیر چهار سال توصیه نمیشود. با این حال، تیم بررسی در دانشگاه کالج دوبلین به سرپرستی پروفسور الن کروشل، متخصص کودکان، خواستار بازبینی این توصیههای بهداشتی شد.
طبق این مطالعه، به جز یک مورد، بقیه موارد بین سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۴ رخ داده است و سن کودکان مبتلا بین دو تا تقریباً هفت سال بوده است.
تمام این کودکان پس از مراجعه به اورژانس در ابتدا با هیپوگلیسمی (افت قند خون) تشخیص داده شدند. تیم تحقیقاتی پیشنهاد کرده است که مصرف نوشیدنیهای یخی حاوی گلیسرول “ممکن است در کودکان خردسال باعث بروز سندرمی بالینی تحت عنوان مسمومیت با گلیسرول شود.”
علائم این مسمومیت شامل کاهش سطح هوشیاری، هیپوگلیسمی (افت قند خون)، اسیدوز لاکتیک – که به دلیل تولید بیشازحد اسید لاکتیک در بدن رخ میدهد – و هیپوکالمی (کاهش پتاسیم خون) بوده است.
محققان تأکید کردند: “پزشکان و والدین باید نسبت به این پدیده آگاه باشند و نهادهای بهداشتی عمومی باید اطلاعرسانی شفافی ارائه دهند که کودکان خردسال، بهویژه زیر هشت سال، نباید نوشیدنیهای یخی حاوی گلیسرول مصرف کنند.”
آژانس استانداردهای غذایی بریتانیا (FSA) توصیه میکند که کودکان زیر چهار سال از مصرف این نوشیدنیها خودداری کنند. همچنین، برای کودکان ۵ تا ۱۰ ساله، مصرف این نوشیدنیها نباید از یک لیوان در روز بیشتر شود.
طبق این بررسی، زمان بروز علائم بیماری پس از نوشیدن اسلاش در ۱۵ کودک مشخص بود که ۱۴ نفر از آنها در کمتر از یک ساعت دچار مشکل شدند.
همچنین، مطالعه نشان داد که هر ۲۱ کودک به سرعت بهبود یافتند و با توصیه به خودداری از مصرف نوشیدنیهای یخی مرخص شدند.
از این گروه، ۲۰ کودک از این توصیه پیروی کردند و دیگر دچار افت قند خون نشدند، اما یک کودک در سن هفتسالگی مجدداً یک اسلاش نوشید و ظرف یک ساعت علائم بیماری را تجربه کرد.
محققان تأکید کردند:
“اطلاعات شفافی در مورد میزان گلیسرول موجود در نوشیدنیهای یخی وجود ندارد و تعیین دوز ایمن کار آسانی نیست.”
آنها افزودند که سرعت و مقدار مصرف، همراه یا بدون وعده غذایی، حالت ناشتا بودن، یا حتی مصرف پس از فعالیت بدنی شدید، از دیگر عواملی هستند که میتوانند در بروز علائم تأثیرگذار باشند.
آنها اضافه کردند که “این نوشیدنیها هیچ مزیت تغذیهای یا سلامتی ندارند” و “نباید بهعنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل توصیه شوند.”
محققان تأکید کردند: “توصیههای مربوط به مصرف ایمن این نوشیدنیها باید بر اساس ایمنی تنظیم شوند.”
آنها پیشنهاد دادند که برای اطمینان از دستورالعملهای قابلفهم در سطح فردی و خانوادگی، “به جای تعیین محدودیت سنی، میزان مصرف بر اساس وزن کودک مشخص شود.”
همچنین افزودند که “در غیر این صورت، ممکن است لازم باشد حداقل سن توصیهشده به هشت سال افزایش یابد تا از تجاوز دوز گلیسرول بر اساس وزن طبیعی کودکان جلوگیری شود.”
لینک منبع خبر : theguardian
نظرات کاربران