داروی سلولدرمانی «دستروسل» که بهطور خاص برای بیماران تحت پیوند مغز استخوان طراحی شده، برای نخستین بار در ایران تولید و تقریباً در ۱۰۰ درصد موارد باعث کاهش علائم بیماری شده است.
دکتر ناصر اقدمی، مدیر عامل شرکت دانشبنیان بازساختی تسکین، اعلام کرد که این داروی آلوژنیک توسط متخصصان این شرکت تولید شده است. وی افزود: «دستروسل» به عنوان نخستین داروی آلوژنیک تولید شده در کشور، پس از گذراندن مراحل آزمایش نهایی، به مرحله تولید انبوه رسیده و از زمستان سال جاری به بازار دارو و درمان ایران عرضه خواهد شد.
مذاکره جهت صادرات داروی سلولدرمانی به عراق و دبی
این مدیر فناور درباره برنامههای صادراتی نخستین داروی سلولدرمانی کشور و عرضه آن در بازارهای جهانی گفت: ما قطعاً برنامهریزیهایی برای حضور در بازارهای بینالمللی داریم و مذاکراتی با کشورهای منطقه، از جمله عراق و دبی، انجام دادهایم.
اقدمی همچنین به حمایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در انجام مطالعات تولید این دارو اشاره کرد و افزود: با توجه به مستندات و فعالیتهای بالینی در حوزه سلولدرمانی و حمایتهای معاونت علمی و سازمان غذا و دارو، موفق به تولید و ورود نخستین محصول سلولی با منشأ غیرخودی به فهرست دارویی ایران شدهایم و از این پس قادر خواهیم بود از این دارو در کشور بهرهمند شویم.
تولید داروی «دستروسل» برای نخستین بار در دنیا در ایران
وی بر اهمیت تولید این دارو بهعنوان نخستین محصول از نوع خود در جهان تأکید کرد و گفت: داروی «دستروسل» نخستین بار در ایران تولید شده است، هرچند در برخی کشورها محصولات مشابهی وجود دارد.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان افزود: با توجه به تولید محصولات سلولدرمانی در کشور و برنامهریزی برای عرضه در بازارهای جهانی، صادرات این محصولات بهصورت انبوه میتواند تأثیر قابلتوجهی بر ارزآوری به کشور داشته باشد.
گزارش درمان و کنترل بیماری و کاهش کامل علائم در بیش از ۶۰ درصد موارد
اقدمی درباره نتایج استفاده از این داروی سلولی بیان کرد: بر اساس گزارشهای پژوهشی، این دارو قادر است در بیش از ۶۰ درصد موارد بیماری را بهخوبی کنترل و درمان کند.
وی تصریح کرد که تزریق داروی «دستروسل» تقریباً در تمامی موارد منجر به کاهش علائم بیماری شده و جان بیمار را نجات میدهد.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان ادامه داد: این دارو میتواند در کنترل سیستم ایمنی که بهطور غیرطبیعی فعال شده و علیه سلولهای خودی واکنش نشان میدهد، بهخوبی عمل کرده و علائم بیماری را از بین ببرد.
بیماری «پیوند علیه میزبان» چیست؟
اقدمی در رابطه با بیماری «پیوند علیه میزبان» (GvHD) و اهداف تحقیقاتی کشور در این زمینه گفت: ما به دنبال انجام یک مطالعه جامع بر روی این سلول در کشورهای سوئد، کانادا و ایران بودیم که حدود ۵ سال به طول انجامید. نتایج این تحقیقات به سازمان غذا و دارو ایالات متحده ارائه شده و پس از تأیید، مجوز انجام مطالعات انسانی در آمریکا نیز صادر شد. نهایتاً این مستندات جمعآوری و در ایران برای مقابله با بیماری «پیوند علیه میزبان» مورد استفاده قرار گرفت.
وی درباره این بیماری توضیح داد: «پیوند علیه میزبان» نوعی بیماری خودایمنی است که در نتیجه پیوند مغز استخوان برای بیماران سرطانی به وجود میآید. در این فرایند، سلولهای ایمنی از یک فرد سالم به بدن بیمار سرطانی منتقل میشوند تا با سلولهای سرطانی مقابله کنند. اما از آنجایی که این سلولها از یک بدن سالم گرفته شدهاند، علاوه بر مبارزه با سرطان، ممکن است به سلولهای سالم بیمار نیز حمله کنند.
اقدمی افزود: به همین دلیل این بیماری به نام «پیوند علیه میزبان» شناخته میشود و در واقع نوعی بیماری خودایمنی است که میتواند کشنده باشد. در صورت عدم کنترل، این وضعیت میتواند منجر به فوت بیماران پیوندی مغز استخوان شود.
وی همچنین به استفاده از کورتون در درمان این بیماری اشاره کرد و گفت: در برخی موارد، بیماران ممکن است به کورتون مقاوم شوند و در چنین مواقعی استفاده از داروهای قویتر خطرناک خواهد بود، زیرا این داروها میتوانند باعث افزایش تعداد سلولهای سرطانی و عود بیماری شوند.
تزریق دارو موثر در تنظیم سیستم ایمنی بیمار و مبارزه با سلولهای سرطانی
وی توضیح داد: در این مرحله، داروی سلولی به بیمار تزریق میشود تا سیستم ایمنی او تنظیم شود. این تنظیم به گونهای است که سیستم ایمنی تا حد لازم با سرطان مبارزه کند، در حالی که به سلولهای سالم حمله نمیکند و از حمله سلولهای ایمنی به سلولهای خودی جلوگیری میکند.
در مورد عوارض ناشی از استفاده از این داروی سلولی، وی گفت: تحقیقات نشان دادهاند که چون این سلولها از پردههای جنینی جدا میشوند، در تولید محصول و آزمایشات روی حیوانات هیچ عارضهای را نشان ندادهاند.
وی به این نکته اشاره کرد که کشور هنوز به مرحله تولید علم نرسیده است و افزود: مطالعات اولیه در حوزه سلول درمانی در کشور به صورت آزمایشگاهی و بر روی حیوانات انجام شده و اطلاعات زیادی در این زمینه جمعآوری شده است. اما هنوز محصولی که با دریافت مجوزهای لازم به بازار عرضه شده باشد، وجود ندارد و در واقع هنوز وارد مرحله تولید علم نشدهایم.
اقدمی ادامه داد: قطعاً انتشار اخبار مربوط به تولید این محصول در کشور، اذهان عمومی را به انتظار عرضه آن واداشته است. این موضوع برای تولیدکنندگان چالشی بزرگ به شمار میآید، زیرا انتقال از آزمایشگاه به بازار فرآیند بسیار پیچیدهای است.
وی همچنین اشاره کرد که پایهگذاری اولیه و فناوری داروی «دستروسل» توسط یک ایرانی در سوئد انجام شده است. مطالعات اولیه این داروی سلولی توسط دکتر بهنام صادقی در آزمایشگاه دانشگاه سوئد صورت گرفته که شامل بخشهایی از تحقیقات روی سلول و نیز آزمایشات بر روی حیوانات است.
چند روز پیش، داروی سلولدرمانی آلوژنیک «دستروسل» که مختص بیماران پیوند مغز استخوان است، با حمایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری و توسط شرکت دانشبنیان بازسازی تسکین رونمایی شد. این رونمایی با حضور رئیس سازمان غذا و دارو و دبیر ستاد زیستفناوری، سلامت و فناوریهای پزشکی معاونت علمی انجام شد.
نظرات کاربران